лого хра / - дд 8
23/12/2023 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRA: Novi članovi Sudskog savjeta da postupaju sa izraženijim osjećajem odgovornosti

Činjenica je da crnogorsko pravosuđe ne bi moglo da funkcioniše bez Sudskog savjeta, čiji su rad oni obezbjeđivali, dok Skupština Crne Gore nije bila u stanju da ih zamijeni novim stručnjacima, kaže se u saopštenju

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je izbor tri nova člana Sudskog savjeta i poručila da se nada da će novi ugledni pravnici postupati s mnogo izraženijim osjećajem odgovornosti prema javnoj funkciji.

Iz HRA su naveli da će novi članovi Miodrag Iličković, Fikret Kurgaš i Dražen Medojević, zamijeniti Vesnu Simović Zvicer, Lora Markića i Dobricu Šljivančanina, koji su u članstvu Sudskog savjeta bili preko devet godina.

“Činjenica je da crnogorsko pravosuđe ne bi moglo da funkcioniše bez Sudskog savjeta, čiji su rad oni obezbjeđivali, dok Skupština Crne Gore nije bila u stanju da ih zamijeni novim stručnjacima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, njihov četvorogodišnji mandat bio je produžen na preporuku Venecijanske komisije Zakonom o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koji je stupio na snagu 29. juna 2018.

HRA je, kako su naveli, dan prije zvaničnog isteka mandata upozorila da bi takvom izmjenom zakona mandati mogli da budu produženi u nedogled.

“Ispostavilo se da je produženje potrajalo čak pet i po godina”, rekli su iz HRA.

Oni su kazali da je od 9. maja 2018. sprovedeno pet javnih konkursa za izbor novih članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Kako su iz HRA dodali, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obavio je ukupno 68 intervjua sa 51 kandidatom, a 14 ih je predloženo Skupštini, od kojih je petoro predloženo po dva puta.

Oni su naveli da je rezultat svega toga bio izbor profesora Radoja Koraća 20. septembra prošle godine i izbor Miodraga Iličkovića, Fikreta Kurgaša i Dražena Medojevića prije dva dana.

“Devetogodišnji rad bivših članova Sudskog savjeta pamtiće se po nizu kontroverznih odluka i postupaka”, ocijenili su iz HRA.

Oni su kazali da su, na čelu sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom i profesorom Mladenom Vukčevićem, bez obrazloženja odbijali da za sudije biraju kandidate koji su bili najbolje ocjenjeni, već one koji su bili rangirani i kao 17. ili 18.

“Za predsjednicu Upravnog suda izabrali su dugogodišnju pomoćnicu ministra pravde kojoj su dali više bodova za "rezultate rada kao sudije", iako sudija nikad nije bila, nego što su ih dali njenim protivkandidatima – sudijama”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, bivši članovi sajveta jednoglasno su izabrali Medenicu za predsjednicu Vrhovnog suda na treći mandat, uprkos ustavnom ograničenju od dva mandata, a čak sedam predsjednika osnovnih sudova birali su na treći, peti, šesti i osmi mandat, uprkos zakonskom ograničenju od dva mandata.

“Učestvovali su i u falsifikovanju ocjena za intervju prilikom izbora kandidata za sudije 2019. godine”, rekli su iz HRA.

Oni su dodali da su zato HRA, Institut alternativa i MANS podnijeli krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu protiv svih članova Sudskog savjeta zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, protivzakoniti uticaj, falsifikovanje isprave i povreda ravnopravnosti.

Iz HRA su naveli da se radilo o slučaju od 8. jula 2019. kada je devet kandidata ocjenjeno za "intervju" iako im nije bilo postavljeno ni jedno pitanje, dok su drugima postavljana i neprimjerena pitanja mimo propisanih smjernica kao na primjer"Jeste li se ostvarili kao majka?".

Prema njihovim riječima, na tom izboru, koji je naknadno poništen, izabrano je više osoba povezanih sa članovima Sudskog savjeta.

“Ostaće upamćeni i po tome što su, na čelu sa Vukčevićem i u saradnji s Medenicom, odbili da razmatraju pristrasnost sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića, koji je svjedokinju seks-trafikinga u Crnoj Gori, Moldavku S.Č, osudio za davanje lažnog iskaza s obrazloženjem da je "nelogično" da državnik Crne Gore živi raskalašno ili da državni tužilac vrši krivična djela”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su rekli da su bivši članovi Sudskog savjeta tada izmislili pravilo da Sudski savjet ne može da cijeni rad sudije u postupcima "koji su pravosnažno okončani" iako to pravilo ni tad, kao ni sad, nije bilo utemeljeno ni u jednom važećem propisu.

Kako su naveli, Evropska komsija je od 2015. godine svake godine uporno kritikovala Sudski savjet i opominjala ga da unaprijedi transparentnost rada kroz objavljivanje obrazloženih odluka o izboru, napredovanju i utvrđivanju odgovornosti sudija.

Iz HRA su naveli da je ove godine, Sudski savjet preko pet mjeseci kasnio da rasporedi obučene kandidate za sudije u sudove u kojima je sudijski kadar bio prepolovljen.

“Nadamo se da će novi ugledni pravnici, imajući u vidu ranije greške Sudskog savjeta, postupati s mnogo izraženijim osjećajem odgovornosti prema javnoj funkciji, transparentno, nepristrasno i u skladu sa zakonom”, rekli su iz HRA.

Oni su naveli da od novih uglednih pravnika očekuju da obezbijede povjerenje javnosti u postupke izbora, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti sudija, da utiču na unapređenje pravnog okvira i proaktivno djeluju da pomognu sudovima da prevaziđu nedostatak čak 59 sudija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:08