Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/09/2024 u 18:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Novi slučaj morbila registrovan u Rožajama

Tokom prethodnih sedam dana registrovan je jedan novi slučaj obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori porastao na 26. To je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje.

.- Bolest je laboratorijski potvrđena kod osobe iz Rožaja, koja je hospitalizovana u Kliničko-bolničkom centru Berane. Epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja Berane i Rožaje preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti (epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere)- kaže se u saopštenju.

Novoregistrovani slučaj, kako navode, nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima.

Dva nova slučaja morbila registrovana u Beranama i Tuzima

- Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori laboratorijski su potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile). IJZCG kontinuirano poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...)- navodi se u saopštenju.

Poručuju da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

- Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu se u redovnim okolnostima prva doza daje što prije nakon navršenih godinu dana života, a druga prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu. Nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca najmanje mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu)- kaže se u saopštenju.

Takođe, kako kažu, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci.

- Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu. Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći na: www.ijzcg.me/morbili- kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 18:33