Ilustacija / - IJZ
18/10/2024 u 18:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Za vikend HPV vakcinacija

Domovi zdravlja u više crnogorskih opština organizovaće za vikend vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), u okviru jesenje kampanje, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ su podsjetili da se vakcinacija obavlja radnim danima direktno u dogovoru sa timovima izabranih doktora za djecu.

- A vikendima mogu doći sva djeca (djevojčice i dječaci) uzrasta od devet do 18 godina, bez obzira da li su direktno pozvani i da li imaju izabranog doktora ili ne - kaže se u saopštenju.

Navodi se da su DZ počeli i sa sistematskim pregledima školske djece u okviru kojih se isto može primiti HPV vakcina.

- Dio roditelja koji su ostavili validan broj telefona u zdravstvenom kartonu djeteta dobio je ili će dobiti SMS poruku sa pozivom za vakcinaciju djece - navodi se u saopštenju IJZ.

Oni su se izvinili svima koji poruku dobiju greškom.

- To se dešava ako su tokom prethodnih godina promijenili broj telefona a isto nije prijavljeno i ažurirano u zdravstvenom kartonu DZ-a - dodaje se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da osim HPV vakcine, tokom vikenda, djeca mogu primiti i ostale vakcine iz redovnog kalendara.

“Kampanja za sada daje rezultate, i nakon pet mjeseci izuzetno niskog interesovanja za HPV vakcinaciju, od kraja septembra, kada smo ponovo pokrenuli kampanju, bilježimo značajne iskorake - kazali su iz IJZ.

Vakcinacija u Podgorici biće organizovana i za zainteresovane iz opština Zeta i Tuzi, u DZ „Stara varoš“, u subotu i nedjelju od devet do 13 sati.

Vakcinacija u DZ na Cetinju i u Budvi biće organizovana u subotu i nedjelju od osam do 12 sati.

U kotorskom i tivatskom DZ vakcinacija će biti organizovana u subotu od osam do 12 sati, a u Herceg Novom u subotu i nedjelju od devet do 11 sati.

Tokom vikenda jesenja kampanja vakcinacije protiv HPV infekcija

Vakcinacija u DZ u Baru biće organizovana u subotu od devet do 14 sati, u Ulcinju od osam do 14 sati i u Danilovgradu od osam do 12 sati.

U DZ u Nikšiću vakcinacija će biti organizovana u nedjelju od devet do 13 sati, a u beranskom DZ u subotu i nedjelju od osam do 14 sati.

Vakcinacija će u plavskom DZ biti organizovana u subotu od osam do 15 sati, a u DZ u Bijelom Polju u subotu od deset do 14 i u nedjelju od devet do 14 sati.

U rožajskom DZ vakcinacija će biti organizovana u subotu i nedjelju u terminu od osam do 14 sati, a u DZ u Pljevljima od osam do 12 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 18:27