Kanali Gornje Zete
30/07/2023 u 15:59 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iković za "Dan": Kanale Gornje Zete prekriti solarnim panelima

Postoјi mogućnost korišćenja postojeće infrastrukture kanala za postavljanje konstrukcija i solarnih panela. Ovako se štedi prostor na zemlji i smanjuju troškovi građevinske pripreme za montiranje konstrukcija, kaže Iković

Prostor kanala Gornje Zete, koji upućuju vodu ka turbinama hidroelektrane "Perućica", može se iskoristiti za instaliranje solarne elektrane čija snaga bi mogla biti i do 25 mW, a poređenja radi, to je više od 50 odsto snage vjetroelektrane "Možura", kaže za "Dan" odbornik Preokreta i dugogodišnji ekološki aktivista Vuk Iković. Upitan koјe bi bile prednosti ovakvog proјekta, odgovara da su one mnogobroјne, a postoјeća infrastruktura uveliko bi olakšala posao.

– Postoјi mogućnost korišćenja postojeće infrastrukture kanala za postavljanje konstrukcija i solarnih panela. Ovako se štedi prostor na zemlji i smanjuju troškovi građevinske pripreme za montiranje konstrukcija. Smanjilo bi se isparavanje vode iz kanala, čime se čuva voda u ljetnjim mjesecima. Takođe, voda pozitivno utiče na rashlađivanje panela, čime se dobija veća efikasnost proizvodnje električne energije – obјašnjava Iković.

image

Vuk Iković

Prilika da se angažuje i Željezara

Kako se svake godine radi na održavanju i čišćenju kanala, popravci betonskih djelova, potrebno je predvidjeti i same visine konstrukcije za montažu fotonaponskih panela, kaže naš sagovornik.

– Ova investicija bila bi prihvatljiva samo ako je investitor državna kompanija, tj. EPCG, jer se tako sa malo ulaganja dobija solidna solarna elektrana koja će povećati našu energetsku nezavisnost. Dodatno bi bila isplativa ako bi Željezara proizvodila konstrukcije za ovu solarnu elektranu. Rješenje uvijek postoji, pitanje je postojanja političke volje, da li će funkcioneri primijeniti rješenje, tj. da li će uraditi ono za šta ih građani plaćaju – zaključuje Iković.
 

On naglašava da se ovim postiže dvostruka upotreba prostora za proizvodnju električne energije i upravljanje vodnim resursima, čime se maksimizuje iskorišćavanje prostora. Ipak, kako ističe, nije sve idealno i lako kako izgleda i postoje određeni izazovi za realizaciju ovakvog projekta.

– S obzirom da je širina kanala 22 metra, poseban izazov je napraviti konstrukciju od čelika koja mora zadovoljavati standarde sigurnosti, stabilnosti i otpornosti na koroziju. S obzirom da je posmatrana pozicija za instalaciju ovakve elektrane na relativno plavnom mjestu, potrebno je detaljno isplanirati takve krizne situacije i kvalitetno upravljanje vodama ovoga sliva. Jedna opcija može biti da se paneli instaliraju samo na dijelu kanala koji ne plave. Druga opcija može biti izgradnja reverzibilne hidroelektrane, koja bi samim načinom rada pumpala vodu u druge akumulacije i tako povećala proizvodnju HE "Perućica". Tako bi se spriječilo plavljenje kanala Gornje Zete, a ujedno bi se smanjile poplave i erozija u Bjelopavlićkoj ravnici, što bi povećalo površinu plodnog zemljišta. To će pozitivno uticati i na faunu riba Donje Zete i njen ostali biodiverzitet – rekao јe Iković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:34