Biljka, korijen / - FOTO: SHUTTERSTOCK
05/02/2023 u 11:18 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ima li Crna Gora uzorke u najvećem svjetskom trezoru biljaka?

Botaničar dr Nada Bubanja, kustos u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore je objasnila da su banke sjemena veoma značajne jer se u njima čuvaju sjemena biljnih vrsta koje su u opasnosti od iščezavanja kao i one koje su pod nekom vrstom zaštite

Arktički trezor Svalbard je ogromna globalna banka gena u kojoj se nalazi nekoliko miliona sjemena biljaka iz cijelog svijeta svijeta kako bi se sačuvale u slučaju globalnih katastrofa i klimatskih promjena. Nalazi se na ostrvu arhipelaga Svalbard, između kopnenog djela Norveške i Sjevernog pola i osmišljena je kao glavna rezerva drugim bankama sjemena u svijetu.

Osnovan je sa idejom da se pomogne svim bankama gena u svijetu, potpisnicama međunarodnih ugovora, ali i da se obezbjedi i od ljudske greške i nastupajućih klimatskih promjena.

Sa stalnom temperaturom od minus 18 stepeni Svalbard je odabran za skladište zbog udaljenosti od ostatka svijeta, i činjenice da se ne nalazi u blizini aktivnih vulkana. Neki ga nazivaju i "trezorom budućnosti".

Banka ima prostor u kojem može još da stane 2.5 miliona sjemenki. U njoj nalaze jedinstvene sorte glavnih afričkih i azijskih prehrambenih proizvoda kao što su kukuruz, pirinač, pšenica, pasulj do evropskih i južnoameričkih sorti patlidžana, zelene salate, ječema i krompira.

Crna Gora nema uzorke biljaka na Svalbardu, ali to ima u planu, kazao je za portal Dan prodekan biotehničkog fakulteta Zoran Jovović.

On je istakao da Crna Gora ima svoju banku gena u kome se čuvaju uzorci.

Naveo je da proces pripreme prije slanja uzoraka u banku gena na Svalbardu nije jednostavan i da je potrebno imati poseban potpuno opisan uzorak. Pojasnio je da pri čuvanju uzoraka u trezoru u Norveškoj niko drugi nema pristup uzorcima osim zemlja koja je poslala uzorak.

Trezor poplavljen 2017. godine

Utvrđeni trezor na norveškom ostrvu Svalbard, koji je sagrađen da bi sačuvao sjemenke biljaka iz cijelog svijeta kako bi biljne vrste opstale u slučaju katastrofe na Zemlji, poplavljen je 2017. godine usled klimatskih promjena i neobično visoke temperature.

Region su pogodile rekordno visoke temperature što je dovelo do neuobičajenog topljenja leda i jakih kiša.

Srećom, sjemena iz cijelog svijeta nisu oštećena ili uništena. Ovaj događaj izazvao je zabrinutost za banku sjemena, koja bi trebalo da je neuništiva i poslednja šansa za spas života na Zemlji u slučaju sudnjeg dana.

 

Botaničar dr Nada Bubanja, kustos u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore je objasnila da su banke sjemena veoma značajne jer se u njima čuvaju sjemena biljnih vrsta koje su u opasnosti od iščezavanja kao i one koje su pod nekom vrstom zaštite.

- Misli se na autohtone endemične, ugrožene, rijetke vrste biljaka, ekonomski značajne vrste, aromatične, ljekovite – kazala je Bubanja.

"Srbija je deponovala 96 najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovsa i raži, a razmišljaju i o kukuruzu

Istakla je da banke sjemena imaju obrazovnu i naučnu funkciju a kako dodala njihov najvažniji cilj pored očuvanja genetičkog materijala jeste i njegovo vraćanje na prirodna staništa.

- Ukoliko nemate sačuvano stanište na kojem će se biljke vratiti onda nema svrhe ni čuvati sjeme – pojasnila je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 03:46