Maraš Dukaj / foto. skupština
26/07/2024 u 06:58 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Inspektore šalju pod političku kontrolu ministara

Inspekcije i inspektori biće pod političkom kontrolom ministara, upozorili su juče poslanici opozicije u crnogorskom parlamentu, u kojem se raspravljalo o izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru, kojim se predviđa ukidanje Uprave za inspekcijske poslove (UIP). S druge strane, poslanici vladajuće većine smatraju da će se decentralizacijom inspekcija povećati njihova ažurnost, profesionalnost, ali i proaktivnost u postupanju.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, predstavnik Vlade kao predlagača, kazao je da će za (ne)postupanje inspekcija i rad inspektora odgovornost snositi ministri. Ukazao je da će u stalnom radnom Koordinacionom tijelu Vlade, koje će koordinisati rad inspekcija, biti iskusni, stručni profesionalci, navodeći da je praksa da to budu upravni inspektori iz nadležnih ministarstava.

– Nadležni ministri preuzeće veće ingerencije i odgovornost u tim oblastima. Niko od zaposlenih iz UIP-a neće ostati bez posla – ustvrdio je Dukaj pred poslanicima.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Zoja Bojanić Lalović kazala je da ideja vraćanja inspekcija pod okrilje ministarstava jeste dobra, da postoje uporedne prakse i da je Crna Gora imala oba modela i da su oba pokazala manjkavosti oba modela, ali smatra da nije dobar način na koji se ulazi u decentralizaciju i da je malo vremena da se sve uredi do oktobra, otkad će zakon početi s primjenom.

– Inspekcija je moćno oružje u rukama onih koji žele da je zloupotrijebe – kazala je ona.

Boris Mugoša iz Socijaldemokrata (SD) smatra da se u neke reforme ulazi prebrzo, te da cijeni da se u ovom procesu najmanje vodilo računa o ljudima koji se bave ovim poslom i građanima.

Uprava za inspekcijske posloveza 20 dana izrekla 1.406.710 eura kazni

– Ako neko ostane zbog posla bez ovakvog rješenja, očekujem ostavku ministra. Nisam potpuno protiv tog sistema, ali mislim da su neke stvari posljedica pritisaka ministara jer je ministarima interes da imaju inspekcije u svom resoru. Imaćete situaciju da jedan ministar kroz inspekcije u njegovom ministarstvu kontroliše druge ministre, Skupštinu, predsjednike – ocijenio je Mugoša.

Poslanik Demokrata Duško Stijepović smatra da je donošenje izmjena ovog zakona "jedan od koraka pravednije i efikasnije inspekcije". Nezavisna poslanica Radinka Ćinćur kazala je da istraživanja koja se bave radom inspekcija, govore da je manje transparentan rad inspekcija koje rade u okviru ministarstava, nego pri UIP-u.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić kazao je da su određene inspekcije koje su funkcionisale u sastavu ministarstava, ostvarile duplo manje nadzora nego kad su bile u UIP-u.

Pravna lica sa ovlašćenjima da vrše nadzor

Vlada je na telefonskoj sjednici utvrdila amandman na član 1, stav 2 Predloga zakona, po kojem "inspekcijski nadzor u određenim oblastima mogu vršiti i pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, u skladu s ovim i posebnim zakonima". Ovim amandmanom se predlaže, da određena pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, a za koja se u pregovaračkom procesu prepoznala potreba, omogući vršenje inspekcijskog nadzora u skladu s ovim i posebnim zakonima.

Mirsad Nurković iz Bošnjačke stranke (BS) smatra da će se na ovaj način ojačati nadzor nad radom inspektora, te da će rezultirati većim profesionalizmom i kvalitetnijim radom inspekcija.

Ana Novaković Đurović iz URE poručila je da je suština zakona da se inspekcije i inspektori stave pod političku kontrolu ministara. Kaže da su za to dobili i "poštenu potvrdu" od strane šefa Poslaničkog kluba PES-a koji je na jednom odboru, kako je navela, rekao da "zbog nepostupanja nekih inspektora i neažurnosti inspekcija oni trpe političku štetu kod birača".

– Taj problem su odlučili da riješe tako što će politički kontrolisati te inspektore. To je sva suština ovog zakonskog rješenja. Jedno u nizu ad hok i paf-paf rješenja koja će biti bomba u našem sistemu – smatra ona.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković kaže da će ovakvim načinom uređenja inspekcija doći do unapređenja transparetnosti rada. Sonja Milatović iz DPS-a navela je da je u Pošti Crne Gore od početka 2021. do kraja 2022. zaposleno oko 130 radnika i da je inspekcija utvrdila mnogo nezakonitih zapošljavanja, ali da se ne postupa po onome što inspekcija naloži.

Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović pitao je koliko je, kada se govori o nelegalnim zapošljavanjima, od 2020. zaposleno novih inspektora, cijeneći da se "ne mogu nabrojati na prste jedne ruke".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 06:52