/ - FOTO: KCCG
27/12/2023 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Institut za bolesti djece u novu opremu uložio preko 300 hiljada eura

U saopštenju o rezultatima rada tokom 2023. godine, iz IBD-a su kazali da se sada u toj ustanovi mogu odraditi pojedine procedure za koje su ranije djecu slali van Crne Gore.

Institut za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom ove godine je za nabavku nove opreme uložio preko 300 hiljada eura, čime je omogućeno uvođenje novih procedura, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U saopštenju o rezultatima rada tokom 2023. godine, iz IBD-a su kazali da se sada u toj ustanovi mogu odraditi pojedine procedure za koje su ranije djecu slali van Crne Gore.

“Sada naši mališani neće morati da odlaze van Crne Gore, već će prvi put urodinamiku moći da urade u svojoj državi”, navodi se u saopštenju IBD-a.

Pored urodinamike, kako su dodali, uvedeni su i urofluo EMG sfinktera, hemodijaliza kod akutne bubrežne insuficijencije na Prizma aparatu i fleksibilna bronhoskopija.

“Novi hirurški mikroskop, koji je nedavno instaliran i odmah stavljen u upotrebu, omogućava da se procedure iz oblasti otohirurgije izvode bezbjednije, jer se vidljivost na mikroskopu podržava sa spoljnim ekranom”, saopštili su iz IBD-a.

“Za navedenu opremu IBD-a ove godine je uloženo preko 300 eura”, navodi se u saopštenju.

Iz te zdravstvene institucije su podsjetili da su jedina bolnica u Crnoj Gori namijenjena za liječenje djece.

“Budući da su naši najmlađi pacijenti izuzetno važni, jer su u fazi rasta i razvoja, te stoga zahtijevaju posebnu pažnju i zdravstvenu njegu, oni imaju specifične potrebe kada je u pitanju zdravstvena zaštita i liječenje”, kazali su iz IBD-a.

Oni su objasnili da je važno da, pored stručnog kadra, imaju na raspolaganju prilagođene sve resurse.

“Sa ponosom možemo reći da je menadžment IBD-a sa posebnom empatijom i posvećenošću, pored visokoprofesionalne zdravstvene zaštite našim najmlađim pacijentima, stvarao okruženje koje je prilagođeno djeci i koje pozitivno utiče na njihovo iskustvo tokom liječenja”, kaže se u saopštenju.

To, kako se navodi, uključuje prijatno okruženje, pristup igri, edukativnim sadržajima, ali i podršku koja će im pomoći da se osjećaju sigurno i udobno tokom boravka u bolnici.

Iz IBD-a su dodali da najvažniju ulogu za uspješno izlječenje imaju stručni kadar, oprema i procedure koje su im dostupne.

“Podsjećamo da smo početkom ove godine instalirali lift u Poliklinici IBD-a", dodaje se u saopštenju.

Na taj način je, kako su kazali iz IBD-a, ostvarena plemenita ideja stara dvadesetak godina, a djeci i roditeljima obezbijeđen lakši pristup ljekarima.

“Nastavak ulaganja u najnoviju opremu i implementaciju najboljih praksi, uvođenja novih procedura ključno je za osiguravanje visokokvalitetne zdravstvene zaštite za najmlađe pacijente”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:20