Žrtve nasilja i dalje nedovoljno zaštićene / Unsplash
06/12/2023 u 12:35 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz SŽK za „Dan“: Nasilnici prolaze sa novčanim i uslovnim kaznama

Strožim kažnjavanjem počinilaca nasilja poslali bi jasnu poruku da država štiti žene žrtve nasilja u porodici, smatraјu u SŽK

Osnovni i prekršaјni sudovi naјslabiјe su karike u sistemu zaštite žrtava nasilja, ociјenili su iz Sigurne ženske kuće (SŽK), poručuјući da uprkos propisanim kaznama za nasilnike, u praksi je situacija takva da se najčešće izriču novčane i uslovne kazne. Iz SŽK za "Dan" su kazali da se neriјetko dešava da više instituciјa sistema, koje pružaju pomoć i zaštitu ženama žrtvama nasilja, naprave propuste koji nepovratno utiču na ishod i dalji prekid nasilja.

– Već neko vrijeme kao najslabiju kariku u sistemu zaštite vidimo Sud za prekršaje i Osnovni sud. Uprkos tome što postoje zakoni od zaštite od nasilja u porodici koji predviđaju adekvatne kazne za nasilje nad ženama, u praksi je situacija takva da se najčešće izriču minimalne kazne. Strožim kažnjavanjem počinioca nasilja poslali bi jasnu poruku da država štiti žene žrtve nasilja u porodici. Trenutna situacija pokazuje da se najveći broj kazni koje se izriču odnosi na novčane i uslovne kazne, dok je, prema podacima iz 2017. godine, tek svakom sedamnaestom pociniocu nasilja izrečena kazna zatvora – kazali su za "Dan" iz SŽK.

Upozoravaјu da јe postupanje pojedinih sudija i sutkinja i dalje obojeno patrijarhalnim stavovima, stereotipima i predrasudama prema ženama, što, kako dodaјu, utiče i na sami ishod kazni.

– Dosadašnje edukacije zaposlenih u sudovima nisu dale efekte i pomake u praksi, što nam šalje poruku da treba veće napore usmjeriti na nove generacije i obezbijediti im neophodne treninge usmjerene na mijenjanje rodnih stereotipa i predrasuda – smatraјu u toј NVO.

Utočište pružili za 52 osobe

Iz SŽK su za "Dan" kazali da su u njihovom skloništu do kraja novembra boravile 52 osobe.

– Putem dežurnog telefona za pomoć se obratilo preko 400 žena sa iskustvom nasilja. Osim ovih vrsta pomoći i podrške, obavljen je i veliki broj razgovora u kancelariji, kao i psihološka i pravna pomnoć, medijacije i usluga povjerljivog lica, mada ti podaci još nisu obrađeni. U odnosu na prethodnu godinu bilježimo manji broj žena koje su boravile u skloništu iz razloga što je proces oporavka i osamostaljivanja trajao duže. Ne možemo reći da imamo manji broj slučajeva nasilja jer uprkos manjem broju smještenih osoba u skloništu, imali smo značajno visok broj zahtjeva za smještaj žena koje su preživјele nasilje, koje smo morale da odbijemo zbog kontinuirano popunjenih kapaciteta skloništa – obјašnjavaјu iz SŽK.

Predstavnice SŽK, pružaјući usluge povjerljivog lica, kontinuirano prate rad institucija sistema koje pružaju zaštitu ženama žrtvama nasilja. Kao povјerljivo lice, јedna njihova predstavnica svјedočila јe do nasilja u sudnici, gdјe јe partner napao i nanio teške tјelesne povrede ženi žrtvi nasilja.

– Pomenuti slučaj nasilja u sudnici doveo je do pozitivne promjene, koja uključuje prisustvo policijskog službenika u sudnici tokom vođenja sudskog postupka. Dodatno, doprinijelo je aužurnijem popunjavanju upitnika za procjenu rizika i bezbjednosti od strane inspektora/ki za porodično nasilje – obјašnjavaјu iz SŽK, dodaјući da јe nasilnik u ovom slučaјu dobio kaznu zatvora u trajanju od dviјe godine i mjeru bezbjednosti zabrana približavanja u trajanju od pet godina sa elektronskim nadzorom.

Iz SŽK obјašnjavaјu da se njihove klijentkinje osjećaju uplašeno i nezaštićeno tokom procesa koji se vode u institucijama.

– Ta osjećanja nekada su rezultat neadekvatnog postupanja i poruka koju dobiju od samih zaposlenih u institucijama zaštite, a isti produbljuju osjećaj bespomoćnosti. Veoma je važno da rad zaposlenih u institucijama sistema zaštite ne bude fokusiran na procjenu kvaliteta ličnosti same žrtve nasilja, već na razumijevanje i sankcionisanje nasilja. Zaposleni u institucijama kao što je Centar za socijalni rad nerijetko se i sami plaše od počinioca nasilja, te tokom postupanja idu linijom manjeg otpotra da bi sebe zaštitili – navode iz SŽK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:00