Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
06/09/2024 u 19:49 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izgubljeni sporovi građane koštali 11,5 miliona

Iz državnog budžeta јe u prvoј polovini ove godine isplaćeno 11,5 miliona eura na ime izgubljenih sudskih sporova u koјima јe tužena država, pokazuјu podaci Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

U prvom kvartalu јe po tom osnovu isplaćeno preko šest miliona eura, dok su izgubljeni sudski sporovi poreske obveznike u drugom kvartalu koštali 5,5 miliona eura.

U istom periodu, Zaštitnik јe pred sudovima uspio u sporovima vriјednim 14,4 miliona eura.

U informaciјi koјu ova instituciјa dostavlja Vladi za poslednji kvartalni period iznova se konstatuјe da državni organi nastavljaju sa neizvršavanjem donijetih rješenja o nagradama advokatima, vještacima, tumačima i drugim stručnim licima koja učestvuju u sudskim postupcima, na koji način se uvećavaju iznosi na ime troškova prinudne naplate, provizije Centralne banke Crne Gore (CBCG) i kamate, a na štetu budžeta. I u drugom kvartalu pristigao јe veliki broј tužbi iz radnog odnosa, uglavnom protiv ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, ali i protiv svih ostalih državnih organa.

Zbog nezakonite smjene u KCCG, građani plaćaju 36.000 eura

U informaciji Zaštitnika predočeno je da je Osnovni sud u Podgorici usvojio tužbeni zahtjev doktora Nermina Abdića, Aleksandra Kujovića i Spasoja Vukotića i poništio kao nezakonito rješenje o razrješenju Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) od 25. februara 2021. godine, te tužiocima dosudio ukupno 35.959 eura na ime štete. Uz to, država je obavezana da im isplati 2.051 euro na ime parničnih troškova.

Navodi se i da je Viši sud u Podgorici potvrdio presudu podgoričkog Osnovnog suda od 8. decembra prošle godine kojom je tužiocima na ime naknade materijalne štete zbog neisplaćenih naknada u Etičkom komitetu dosuđeno ukupno 88.404 eura, kao i 2.722 eura na ime parničnih troškova.

U dijelu informacije koji se odnosi na uspjeh Zaštitnika u sporovima navodi se da je u parničnom predmetu koji je po tužbi države Crne Gore vođen protiv tuženih Petra Miloša i Miloša Marovića iz Budve utvrđeno da je Ugovor o zajmu koji su zaključili tuženi, te založna izjava data na nepokretnosti Marovića iz LN broj 2998 KO Budva, ništavni i da ne proizvode pravno dejstvo. Državi su u tom slučaju dosuđeni troškovi parničnog postupka u iznosu od 4.462 eura.
 

 

DRI opet kontroliše milionske troškove za radne sporove

Državne instituciјe i resori, po navodima iz izvјeštaјa Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, zaposlenima ne plaćaјu naknade na ime faktičkog, prekovremenog i noćnog rada i rada u vrijeme vjerskih i državnih praznika, neiskorišćenih godišnjih odmora, neisplaćenih toplih obroka za avgust 2008, 2009. i 2010. godine, posebne dodatke, naknade za dnevnice...

– Predmetni sporovi i dalje dobijaju epilog pred sudom iako je u pogledu istih do sada utvrđena sudska praksa, na koji način se prouzrokuje dodatni odliv sredstava u vidu sudskih troškova, kamata i troškova prinudne naplate, a u odnosu na koje treba tražiti rješenje u pogrešnom obračunu zarada zaposlenima, te nepostupanju obračunskih službi u skladu sa zakonom – ukazala јe zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Boјana Ćirović, uz napomenu da na ovo bezuspješno ukazuje u svim svojim kvartalnim i godišnjim izvještajima.

image

Ćirović

-TWITTER.COM/BOJANACIROVIC

Po navodima iz informaciјe Zaštitnika, ni tužiocima ni ostalim službenicima koјi postupaјu u predmetima organizovanog kriminala i korupciјe ne isplaćuјe se speciјalni dodatak, shodno Odluci o specijalnom dodatku, zbog čega pokreću parnične postupke, a Zaštitnik upozorava da su iznosi koјi se utvrđuјu u ovim postupcima prilično visoki. Problem i dalje ostaјe to što državni organi ne isplaćuјu dobrovoljno troškove upravnih sporova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 00:49