Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a / Juventas i Kvir Montenegro
01/12/2023 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Juventas i Kvir Montenegro: U Crnoj Gori postoji koordinisan odgovor na HIV/AIDS, ali ga treba unaprijediti

Ukazujemo i na važnost uvezanosti svih sektora u cilju povećanja stope testiranja, povećanja znanja o HIV/AIDS u i drugim polno i krvlju prenosivim infekcijama, poboljšanja zdravstvene brige o osobama koje su pogođene HIV/om, uzimajući u obzir individualne karakterisitke i potrebe, navodi se u saopštenju

Borba protiv HIV/AIDS-a zahtjeva zajednički napor, koji podrazumijeva veće ulaganje, posebno kada je riječ o savremenim mjerama prevencije, liječenju i kontroli infekcije, a prioritet je obezbijediti dostupnost ljekova osobama koje žive sa HIV-om, saopštili su iz Juventasa i Kvir Montenegra.

Iz tih nevladinih organizacija, povodom 1. decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, ukazali su da je potrebno zajednički djelovati u suočavanju sa HIV-om i drugim seksualno prenosivim infekcijama u cilju unapređenja prevencije, liječenja i podrške zajednicama koje su pogođene ovim izazovima.

„U Crnoj Gori postoji koordinisan odgovor na HIV/AIDS, ali ga je potrebno unaprijediti i uložene napore ojačati. Jedan od prioritetnih problema koji zahtijeva hitno rešenje jesu prekidi u pristupu ljekovima za osobe koje žive sa HIV-om. Potreban je konstantan i nesmetan pristup svim ljekovima. Očigledna je potreba za efikasnijim i pravednijim sistemom nabavke i distribucije ljekova, gdje će svaki pojedinac, bez obzira na socijalni status i državljanstvo, imati pristup neophodnim terapijama. Ovo se posebno odnosi na strance u Crnoj Gori koji nemaju crnogorsko zdravstveno osiguranje pa nemaju mogućnost ni da kupe terapiju“, pojasnili su iz nevladinih organizacija.

Ukazali su da osobe koje koriste droge nisu dovoljno obuhvaćene terapijom za Hepatitis C, kao i da je vakcina za Hepatitis B češće bila nedostupna nego dostupna tokom prethodnih godina.

„Ističemo i potrebu za uvođenjem savremenih mjera prevencije, uključujući i uvođenje PreP-a u zdravstveni sistem, na način da će postati dostupan svima kojima je potreban. U tom smislu pohvaljujemo trenutne napore Klinike za infektivne bolesti, a očekujemo još proaktivniju ulogu Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva“, kazali su iz Juventasa i Kvir Montenegra.  

Pojasnili su da je PrEP u Evropi prepoznat kao zlatni standard za prevenciju kod nekih grupa i pojedinaca zbog čega ga je preporučio Evropski centar za kontrolu bolesti.

„Pre-ekspozicijska profilaksa (PrEP) je strategija prevencije HIV-a koja se temelji na antiretroviralnoj terapiji koja ima za cilj spriječiti ili barem smanjiti rizik od HIV infekcije kod odraslih osoba koje nisu inficirane virusom, ali su izložene visokom riziku od infekcije“, pojasnili su iz NVO.

Nagalasili su da je potrebno u sistem uvesti testove za samotestiranje na HIV i druge polno prenosive infekcije, čime bi se, kako smatraju, značajno smanjila stigma, unaprijedila briga o zdravlju i povećao obuhvat testiranja.

“Ukazujemo i na važnost uvezanosti svih sektora u cilju povećanja stope testiranja, povećanja znanja o HIV/AIDS u i drugim polno i krvlju prenosivim infekcijama, poboljšanja zdravstvene brige o osobama koje su pogođene HIV/om, uzimajući u obzir individualne karakterisitke i potrebe”, navodi se u saopštenju.

Juventas i Kvir Montenegro, kako su saopštili, godinama značajno doprinose kada je riječ o smanjenju stigme, diskriminacije i poboljšanju poštovanja ljudskih prava za grupe koje su u povećanom riziku od HIV-a.

“Bez ravnopravnog položaja u društvu otežana je i ravnopravnost u sistemima zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, a uloga države je da svakom građaninu i građanki osigura jednakost. Potrebno je u zdravstvenom sistemu prepoznati nevladine organizacije, kao jedne od nosilaca preventivnih aktivnosti i to kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se još detaljnije uredila i oblast prevencije i međusobni odnosi javnozdravstvenog sistema i organizacija civilnog društva, a time i unaprijedio rad cijelog sistema”, piše u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:57