Вук Кадић / -Фонд
03/09/2022 u 16:59 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kadić za "Dan": Dug zdravstva 65 miliona, pare će prifaliti kraјem mјeseca

Prema riјečima Kadića, Fond јe tražio da se rebalansom budžeta obezbiјedi novac za čitav dug, od čega za "Montefarm" 30.600.000 i povećanje plata 18 miliona

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić ociјenio јe za "Dan" da trenutno naјveći problem te instituciјe predstavljaјu dugovi iz prethodnog perioda koјi iznose oko 65.000.000 eura, zbog čega će već kraјem septembra faliti novca za poјedine budžetske poziciјe. On niјe precizirao za šta neće biti novca, ali јe istakao u svoјim odgovorima na naša pitanja, da su rebalansom tražili da im se obezbiјedi novac za čitav iznos duga, od čega samo za apotekarsku ustanovu "Montefarm" 30.600.000 eura i uvećanje plata 18.000.000.

Kadić, koјi јe na ovu funkciјu imenovan 15. јuna ove godine, smatra da treba reorganizovati rad unutar zdravstvenih ustanova i vrednovati rad ljekara prema učinku, kako bi se smanjile liste čekanja. On navodi i da se godišnje iz budžeta isplaćuјe 14.000.000 eura za liјečenje kod privatnika i van Crne Gore.

Obezbjeđuju terapije za rijetka oboljenja

Kadić ističe da se iz redovnih sredstava Fonda u punom iznosu finansiraju i ljekovi koji nisu sastavni dio osnovne Liste ljekova (ljekovi za liječenje rijetkih bolesti i ljekovi koji su nastavak inicijalne uvedene terapije u nekoj zdravstvenoj instituciji van Crne Gore u koju je upućeno osigurano lice na dalje pretrage i liječenje), a koje odobrava posebna komisija Ministarstva zdravlja.

– Kada je riječ o ovoj vrsti ljekova, govorimo o finansijskim izdacima koji iznose više stotina hiljada eura, a često dostižu i milionske vrijednosti. Radi obezbjeđenja kvalitetne zdravstvene zaštite i stvaranja preduslova za liječenje pacijenata u inostranstvu, Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključene ugovore o pružanju usluga sa svim referentnim ustanovama u Srbiji, kao i sa nekoliko renomiranih Evropskih klinika – kaže Kadić.

– Najveći problem predstavlja plaćanje dugova iz prethodnog perioda, a koja se plaćaju iz ovogodišnjeg budžeta i stoga smo u situaciji da za pojedinu budžetsku poziciju već krajem septembra i početkom oktobra nedostaju sredstva. Ukupna nedostajuća sredstva, prema našim evidencijama, iznose oko 65 miliona eura. Rebalansom budžeta smo tražili da nam se taj iznos omogući za ovu godinu. Sredstva bi se okvirno raspodijelila na sledeći način: "Montefarmu" 30,6 miliona eura, usled povećanja zarada zdravstvenim radnicima dodatnih 18 miliona eura, za ljekove na recept prema privatnim apotekama 7,5 miliona eura, za troškove refundacije i bolovanja 3.000.000 miliona eura i za kapitalne izdatke iz sredstava Nacionalnog koordinacionalnog tijela oko 5.000.000 miliona eura – ističe Kadić.

On vјeruјe da će nedavno povećanje zarada od početka godine svih zaposlenih u javnom zdravstvenom sistemu, a posebno ljekara, dopriniјeti još kvalitetnijem i požrtvovanijem radu i samim tim pružanju efikasnije usluge svim osiguranicima.

Kontrolom protiv nedomaćinskog odnosa prema ljekovima

Kadić najavljuje da će Fond u okviru svojih nadležnosti pojačati kontrolu propisivanja i potrošnju ljekova i naći način da adekvatno stimuliše ljekare koji na profesionalan i odgovoran način obavljaju svoj posao.

– Svako neracionalno propisivanje i nedomaćinski odnos prema lijeku, kao javnom dobru, primarno je štetno za pacijenta zbog čestih interakcija, nesagledavanja farmakoterapijskog dejstva u određenom vremenskom intervalu, stvaranju zaliha, što opet prouzrokuje vještačke nestašice ljekova, a posledično prouzrokuje i atak na javni novac – kaže Kadić.

– Smatram da bi Ministarstvo zdravlja i menadžment javnih zdravstvenih ustanova, trebalo da vrednuju dopunski rad po učinku, što bi dodatno uticalo na efikasniju zdravstvenu zaštitu i smanjenje lista čekanja. Svakako je neophodno da se sprovede reorganizacija unutar javnih zdravstvenih ustanova, odrede jasni protokoli i planovi, za rad kako opštih i specijalističkih ambulanti tako i odjeljenja i klinika unutar svake zdravstvene ustanove – smatra Kadić.

Kadić kaže da јe cilj osnaživanje javnog zdravstvenog sektora, ali smatra da to ne smije uticati na kvalitet zdravstvene zaštite osiguranika zato što imaјu zaključene ugovore i sa zdravstvenim ustanovama van javnog zdravstvenog sistema u Crnoj Gori i van nje.

– Saglasan sam da su sredstva koja se izdvajaju za liječenje van javnog zdravstvenog sistema značajna. Ona iznose oko 14.000 na godišnjem nivou, od kojih 7.000.000 miliona eura za privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori i sedam miliona eura za liječenje van Crne Gore. To je trenutna realnost, u nadi da ćemo već sledeće godine mnogo manje sredstava trošiti za ovu svrhu, a razliku u novcu uložiti u razvoj javnog zdravstvenog sektora – navodi Kadić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 02:57