Snežana Kaluđerović / - CGO
12/08/2024 u 14:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kaluđerović: Zakon mijenjati da odgovori na obrazovne a ne partijske potrebe

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da vraćanje zakonskog rješenja po kojem direktore škola bira i razrješava ministar/ka prosvjete nije dobro, kazala je Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica.

- Time se ponovo uspostavlja, ranije dokazano štetan, model neprimjerenog političkog uticaja i kontrole zapošljenih u prosvjeti, kojih je preko 14,000, a što uz članove porodice predstavlja ozbiljan glasački rezervoar partije koja ima resornog ministra - kazala je Kaluđerović.

CGO je duže od deceniju kritikovao takvo rješenje kao ograničavajuće u neophodnom kvalitativnom unaprijeđenju obrazovnog procesa i zagovarao uspostavljanje školskih odbora. Činjenica je da, na žalost, ti školski odbori kroz prethodne izmjene zakona nijesu dovoljno dobro definisani i da se mora intervenisati kako bi se jasno propisali uslovi koje moraju ispunjavati članovi školskih odbora, kao i koja su ograničenja za njihovo članstvo, a dodatno treba procijeniti i postojeću strukturu po kategorijama.

- Takođe, mora se jasnije precizirati njihova nadležnost i kaznene odredbe za članove školskih odbora ukoliko na bilo koji način opstruiraju rad tog tijela u vršenju svojih nadležnosti - kazala je Kaluđerović.

Kako je istakla, pokazalo se i da dosadašnji predstavnici ministarstva u školskim odborima nijesu zastupali interese Vlade, pa i načinu njihovog odabira treba pristupiti pažljivije.

- CGO izražava zabrinutost što se, umjesto prijedloga koji bi vodio održivom odgovoru na probleme u radu školskih odbora, koristi situacija da se vrati staro i nedemokratsko rješenje koje odgovara vlastima a suprotno je javnom interesu. Ne bi nas čudilo da u Skupštini ruku za to rješenje podignu oni koji su kroz svoje izborne programe obećavali da će onemogućiti da ikada više ministar/ka biraju i razriješava direktore, jer ne bi bilo prvi put da pogaze obećanja ako cijene da im ugrožavaju partijski interes - navodi Kaluđerović.

Jakšić Stojanović: Investiranje u obrazovne institucije prioritet

Međutim, upravo je minimum koji očekujemo od ministarke Anđele Jakšić Stojanović, za čiji smo se ostanak na toj poziciji i javno založili, da bude brana razornim partijskim uticajima na već ozbiljno devastiran obrazovni sistem u Crnoj Gori.

- Od ministarke očekujemo da utiče na sopstvenu partiju – Pokret Evropa Sad (PES) - da povuče ovaj dio prijedloga izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju i da hitno pristupi inkluzivnom procesu konsultacija kako bi se našlo sistemsko rješenje za izazove koje je donijelo uspostavljanje školskih odbora po, takođe, naopakoj mjeri prethodnih Vlada i parlamentarnih većina - kazala je Kaluđerović.

CGO cijeni da nema oporavka obrazovnog sistema niti njegove modernizacije, a posebno ne u dijelu uspostavljanja kritičkog mišljenja koje je u osnovi dobrog obrazovanja, bez disanja tog sistema van partijskih stega. Dio te demokratizacije jeste da pojedinac više nikad ne smije imati onaj nivo kontrole nad imenovanjima i razriješenjima koji je imao u ranijem sistemu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 19:34