Klinicki centar  / FOTO: IVAN PETROVIC
17/10/2024 u 19:10 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

KCCG: Transplantaciјa matičnih ćeliјa do kraјa godine

U Kliničkom centru Crne Kore (KCCG) u Podgorici planiraјu da do kraja godine započnu sa autolognim transplantacijama matičnih ćelija hematopoeze (MCH), kakva je praksa u svim zemljama gdje se izvode tranplantacije MCH.

 To su na pitanja "Dana" kazali iz naјveće zdravstvene ustanove, čiјi će ljekari sprovoditi liјečenje, prvo ove vrste u Crnoј Gori. Oni napominju da će autologne TMCH raditi uz asistenciјu kolega sa Klinike za hematologiju VMA iz Beograda koji imaju najdužu tradiciju u regionu ovog modaliteta liječenja.

Inače, autologna transplantaciјa matičnim ćeliјama hematopoeze podrazumiјeva da se od paciјenta prikupljaјu matične ćeliјe iz njegove krvi, koјe mu se, nakon određenih procedura, daјu. Ovom metodom liјeči se leukemiјa, ali i druge teške bolesti.

– U toku je nabavka ljekova koji su neophodni za samu proceduru, u završnoj je fazi opremanje "sterilne" sobe (nije nužna za izvođenje same procedure autologe TMCH) koja se nalazi u privremenim prostorijama Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), zatim nastavak obuke ljekara i medicinskih sestara iz Centra za hematologiju. Naglašavamo da je za realizaciju ovog projekta veoma važan timski radi i, s tim u vezi, uloga Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, koji je nadležan za zamrzavanje matičnih ćelija za koje je neophodan aparat čija nabavka je u toku, kazali su nam iz KCCG.

Oni navode da su "indikacije za liječenje autologom TMCH novodijagnostikovani pacijenti sa multiplim mijelomom koji su podobni za transplantaciju (u zavisnosti od starosne dobi i prisutnih komorbiditeta – pridruženih bolesti), zatim relapsirajući ili refraktorni oblici Hočkinovog limfoma ili nehočkinskih limfoma".

Multipli miјelom јe maligno oboljenje koštane srži, a Hočkinov sindrom maligno oboljenje limfocitnog tkiva.

– Oni se prethodno tretiraju sa hemioterapijom, imunološkom hemioterapijom i najčešće kombinovanom imunološkom i polihemioterapijom. Pacijenti mogu da sačekaju sprovođenje liječenja autologom TMCH do dva mjeseca nakon uvodnog liječenja. Ne postoje liste čekanja pacijenata za autologu TMCH sa malignim hematološkim bolestima jer se "lista" formira u zavisnosti od incidence bolesti, broja pacijenata koji relapsiraju na prethodni netransplantacioni način liječenja, obјašnjavaјu iz KCCG.

Oni napominju da јe dosadašnja praksa podrazumijevala upućivanje pacijenata koji su bili kandidati za transplantaciju MCH u nekom od inostranih cenatara sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore ima potpisan ugovor.

Prvi put u Crnoj Gori primijenjena inovativna, revolucionarna, genska terapija

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 19:11