са Конгреса / - фото: ДРИ
24/05/2022 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конгрес (ЕУРОСАИ): Међународна сарадња је кључна

ЕУРОСАИ Конгрес посвећен је активностима ЕУРОСАИ-а на креирању платформе за промовисање и даљи развој сарадње међу врховним ревизорским институцијама и ЕУРОСАИ радним и пројектним групама

Предсједник Сената Државне ревизорске институције Милан Дабовић, сенатор Зоран Јелић, секретарка Институције Добрила Гломазић и државна ревизорка – руководитељка Одјељења за међународне односе Марија Жугић учествују на Конгресу Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) од 22-24. маја у Прагу у организацији ВРИ Чешке.

ЕУРОСАИ Конгрес посвећен је активностима ЕУРОСАИ-а на креирању платформе за промовисање и даљи развој сарадње међу врховним ревизорским институцијама и ЕУРОСАИ радним и пројектним групама.

 - Међународна сарадња је у данашњем времену постала кључна, посебно када је ријеч о паневропским темама као што су здравствена заштита и животна средина. Циљ ЕУРОСАИ организације јесте да се на одговарајући начин дају одговори на изазове модерног доба како би се грађанима пружила додатна вриједност. У том смислу, подстичу се чланице ЕУРОСАИ организације да ближе сарађују у проналажењу нових алата, ревизорских методологија и процедура“, истакнуто је на Конгресу.

Представници Државне ревизорске институције су учествовали у раду стручних радионица гдје су размијенили искуства у области пореске ревизије, примјене међународних стандарда врховних ревизорских институција и визуализације резултата ревизије.

На маргинама ЕУРОСАИ Конгреса, чланови црногорске делегације су имали више одвојених билатералних сусрета са врховним ревизорским институцијама из региона и земаља чланица Европске уније током којих су разговарали о правцима будуће сарадње на питањима од заједничког интереса.

Први дио XI ЕУРОСАИ Конгреса био је одржан у априлу 2021. године у онлајн формату, док је за стручни дио ЕУРОСАИ Конгреса донијета одлука да се одржи 2022. године када за то буду створени епидемиолошки услови.

Државна ревизорска институција Црне Горе је пуноправна чланица ЕУРОСАИ организације од 2008. године. Као чланица Европске организације врховних ревизорских институција, Државна ревизорска институција учествује у раду и активностима

ЕУРОСАИ радних група и то: ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина, ЕУРОСАИ Радне групе за информационе технологије и ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:54