Sa sastanka Krapovića i Ardeleanua / - foto: MINISTARSTVO ODBRANE
15/03/2024 u 15:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović-Ardeleanu: Saveznice da pokažu odgovornost kroz ulaganje u odbrambene kapacitete

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se danas sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Matei-Viorel Ardeleanuom i izaslanikom odbrane Rumunije za Crnu Goru, pukovnikom Florin-Aurelian Kraioveanuom.

Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom Crne Gore i Rumunije na odbrambenom planu, kako na bilateralnoj osnovi, tako i kao saveznica u NATO Alijansi.

On je istakao da države saveznice moraju biti odgovorne i doprinositi razvoju odbrane kroz ulaganje u nacionalne odbrambene kapacitete i jačanje partnerskih veza.

Napomenuo je da nedavna posjeta predsjednika Jakova Milatovića Rumuniji govori o težnji za snaženje saradnje u oblastima od obostranog interesa i iskazao otvorenost odbrambenog sektora Crne Gore za definisanje novih modaliteta saradnje.

- Ministar je informisao sagovornike da će Crna Gora uputiti jednog štabnog oficira u Multinacionalnu diviziju Jugoistok u Bukureštu i time unaprijediti naš doprinos ojačanom prisustvu Alijanse na istočnom krilu saveza. Podsjetio je i na doprinos pripadnika VCG borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, naglašavajući da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju položaja odvraćanja i odbrane Alijanse. Krapović je upoznao sagovornike i sa dosadašnjim rezultatima rada 44. Vlade Crne Gore, ističući među prioritetima sprovođenje koje će omogućiti sticanje punopravnog članstva u EU - navodi se saopštenju.

Ambasador Ardeleanuo je istakao očekivanje da će u narednom periodu obje strane raditi na snaženju bilateralnih odbrambenih odnosa. Istakao je da će Rumunija snažno podržavati članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, nudeći svu potrebnu ekspertsku pomoć za uspješno sprovođenje nacionalnih reformi. Ardeleanuo je istakao važan doprinos Crne Gore očuvanju mira u regionu, naglasivši da je održavanje stabilnog Zapadnog Balkana itekako važno u trenutku kada se svijet suočava sa bezbjednosnim izazovima, koji dolaze sa istoka. Ambasador je informisao ministra o značajnom povećanju izdvajanja Rumunije za odbranu na 2.5 odsto BDP-a.

Pukovnik Kraioveanu je informisao ministra o bezbjednosnim izazovima sa kojima se crnomorski region suočava od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Sastanku je prisustvovao načelnik Generlaštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević i direktorica Direktorata za politiku odbrane, mr Radmila Perović.

General Lazarevć je informisao sagovornike o aktuelnom procesu planiranja odbrane i istakao da će Vojska Crne Gore nastaviti da jača saradnju sa Oružanim snagama Rumunije, kroz učešće u multinacionalnim vojnim vježbama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:43