Dragan Krapović / - FOTO: MO
13/06/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović u Briselu: Crna Gora će nastaviti da podržava ukrajinski narod

Crna Gora će i u narednom periodu nastaviti da podržava ukrajinski narod, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, koji učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane, koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu.

Sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Po prvi put, na sastanku NATO ministara odbrane Švedska učestvuje u svojstvu punopravne članice.

- Uzimajući u obzir krizu u Ukrajini i njene implikacije na širu bezbjednost, prva sesija je održana u formatu Savjeta NATO-Ukrajina, kojoj su prisustvovali i predstavnici EU. Naime, iako su tokom proteklog perioda sve saveznice uputile značajnu pomoć Ukrajini, ministri su konstatovali da je od ključne važnosti još jednom iskazati jasnu i nedvosmilenu podršku ovoj zemlji u njenim nastojanjima da odbrani svoju teritoriju i istovremeno, zajedničke vrijednosti demokratskih društava. U tom kontekstu, istakli su očekivanja da će predstojeći Samit u Vašingtonu rezultirati donošenjem novog paketa mjera kojim će se osnažiti podrška Ukrajini i dati novi impuls njenoj evroatlantskoj perspektivi, kada se za to steknu uslovi - saopšteno je iz Ministarstva.

Konferencija o obnovi Ukrajine: Zelenski traži i investicije u energetski sistem i oružje

Krapović je pozdravio zavidan nivo solidarnosti i odlučnosti koje su saveznice demonstrirale u proteklom periodu kako bi pružile neophodnu pomoć ovoj zemlji, naglašavajući značaj koordinisanog pristupa svih međunarodnih aktera.

- Istakao je da je neophodno da Alijansa i u predstojećem periodu nastavi da prati stanje na terenu i, shodno iskazanim potrebama, pažljivo razmotri modalitete za nastavak pružanja pomoći, sve dok to bude potrebno. U tom kontekstu, ministar je naglasio da je Crna Gora od početka rata uputila značajna sredstva u okviru devet paketa pomoći ovoj zemlji, kao i da ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo ukrajinski narod - dodaju iz Ministarstva.

Na poziv sekretara za odbranu SAD Lojda Ostina, istog dana je održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Tom prilikom, fokus ministara odbrane bio je usmjeren na aktuelna dešavanja na terenu, kao i buduće modalitete pomoći ovoj zemlji.

- Naglašen je značaj kontinuiranog upućivanja dodatne opreme i municije, posebno u dijelu jačanja kapaciteta za protivvazdušnu odbranu - zaključuju u Ministarstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 13:57