Vesna Vučković moderatorka sesije ”Pristup pravdi” / - VRHOVNI SUD
26/06/2024 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučković: Promovisanje vladavine prava i razmjena iskustava doprinos crnogorskom pravosuđu

Razmjena iskustava i upoređivanje praksi o nezavisnosti i transparentnosti sudova, komunikaciji sa javnošću i pomoći koju mogu da pruže strankama u postupku, dragocjeni su za rad crnogorskog sudstva, ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore dr Vesna Vučković.

Vučković je bila moderatorka sesije “Pristup pravdi”, na Konferenciji predsjednika vrhovnih sudova Centralne i Istočne Evrope održanoj u Prištini, gdje su panelisti razgovarali o korišćenju tehnologija koje mogu pomoći strankama u sudskim postupcima, poput ročišta na daljinu ili daljinskog podnošenja dokumenata. Razgovaralo se i o koracima koje sudovi preduzimaju kako bi pomogli strankama koje se same zastupaju i kreću kroz sudski sistem. Neki od njih su  brošure ili priručnici koji pojašnjavaju sudski sistem, kao i  kompjuterski kiosci koji im mogu dati odgovore na pitanja i obrasce potrebne u postupku. Teme su bile i pružanje pravnih savjeta okrivljenima, dozvole sudova  ne-advokatima da zastupaju stranke u parnici i iskustva stečena tokom pandemije koronavirusa, koja su poboljšala pristup pravdi.

Moderatori 14. Konferencije predsjednika Vrhovnih sudova bili su i potpredsjednica Vrhovnog suda Slovenija Marijeta Švab Širok, sudija Vrhovnog suda Albanije Asim Vokši, predsjednica Vrhovnog suda Litvanije Danguole Bubliene i predsjednica Vijeća za vanredne revizije Vrhovnog suda Poljske Joana Lemenska.

Fokus ostalih sesija bio je na postupcima koje sudovi praktikuju kako bi povećali svoju nezavisnost u odnosu na druge grane vlasti, mjerama za smanjenje broja zaostalih predmeta, kao što su kontinuirana suđenja i medijacija, načinma na koji sudovi javnosti saopštavaju sudske odluke u cilju suzbijanja netačnih informacija u medijima i na društvenim mrežama i modelima pomoću kojih bi sudovi mogli koristiti vještačku inteligenciju (Al) da poboljšaju svoj rad.

Učesnike Konferencije, koja je održana 25. i 26. juna, uvodnim izlaganjima pozdravili su predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Kosovo Fejzulah Redžepi i Greša Čaka Nimani, predstavnici NVO CEELI instituta iz Praga i više okružne sudije iz SAD-a.

Vrhovni sud i NVO CeMI saradnjom do transparentnosti i efikasnosti pravosuđa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 13:14