/ - FOTO: MINISTARTSVO ODBRANE
09/12/2023 u 12:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: UNDP važan partner u reformama i realizaciji prioritetnih razvojnih projekata

Ministar odbrane sastao se sa stalnom predstavnicom Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa stalnom predstavnicom Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom.

Ministar Krapović je istakao da je UNDP važan i dugogodišnji partner Crne Gore u reformama i realizaciji prioritetnih razvojnih projekata, koji su od izuzetnog značaja za našu zemlju, kao i da Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima multilateralizma, otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa UNDP.

Uz zahvalnost na izuzetnoj podršci Centru za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za Jugoistočnu i Istočnu Evropu (UNDP SEESAC), istakao je postignut uspjeh u okviru regionalnog projekta iz oblasti rodne perspektive i izrazio uvjerenje da će regionalna saradnja, ovom dinamikom, nastaviti i ubuduće.

-Dodao je da Crna Gora aktivno radi na implementaciji Rezolucije UN 1325 i sprovođenju rodne politike, kroz realizaciju mjera i aktivnosti, koje su utvrđene nacionalnim zakonskim i strategijskim dokumentima, te kazao da Crna Gora izuzetno cijeni podršku UNDP-a u tom pogledu. Takođe, istakao je značaj podrške koju je UNDP pružio Crnoj Gori u domenu demilitarizacije, kroz implementaciju programa MONDEM, koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici kao jedan od najuspješnijih reformskih procesa u ovoj oblasti i primjer dobre prakse- navodi se u saopštenju.

Stalna predstavnica UNDP-a se zahvalila ministru Krapoviću na prijemu i izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom UNDP-a sa Crnom Gorom, ocijenivši da će UNDP nastaviti da bude pouzdan partner u realizaciji projekata koji doprinose ispunjavanju Agende 2030. Istakla je da je prioritet naših zajedničkih projekata da budu komplementarni sa procesom evropske integracije Crne Gore i u tom kontekstu UNDP će dati punu podršku u svim oblastima koje podstiču njen razvoj.

- Paniklova je pozitivno ocijenila konkretne mjere koje Ministarstvo odbrane sprovodi u cilju unaprjeđenja rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru. U tom kontekstu je naglasila da će UNDP nastaviti da doprinosi Crnoj Gori u podizanju nivoa svijesti o rodnoj ravnopravnosti i jačanju mehanizama za njegovo postizanje- navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka sagovornici su iskazali spremnost za intenziviranje saradnje kroz realizaciju aktivnosti prilagođenih potrebama Ministarstva odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:16