Unsplash, LGBTQ / - UNSPLASH, LGBTQ
25/09/2024 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

LGBT Forum Progres: Prekršajni sud reagovao pravovremeno, LGBT osoba žrtva porodičnog nasilja

LGBT Forum Progres izražava zabrinutost povodom nedavnog napada na Z.Š. člana zajednice, koji je prošle nedelje bio žrtva porodičnog nasilja.

- Zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji Uprave policije i Suda za prekršaje u Podgorici, počinilac je po hitnom postupku izveden pred lice pravde i izrečena je kazna i zaštitna mjera. Ova presuda predstavlja dobar primjer efikasnosti prekršajnog suda, koji je brzo prepoznao ozbiljnost situacije i djelovao u cilju zaštite osnovnih prava žrtve nasilja - navode u saopštenju.

Dodaju da uprkos adekvatnoj i brzoj reakciji suda, moramo ukazati na ozbiljan propust državnog sistema u pružanju daljih mjera zaštite i podrške za LGBT osobe, žrtve nasilja.

- Naime, žrtva je, usled izrečenih zaštitnih mjera i iz bezbjednosnih razloga, morala da napusti zajednički dom, dok je nasilnik ostao u stanu sa porodicom. Ova situacija je dovela do toga da žrtva ostane bez krova nad glavom, bez mogućnosti smještaja ili bilo kakve institucionalne podrške, čime je bukvalno postala beskućnik - naglašava predsjednica UO LGBT Forum Progresa Bojana Jokić.

Dodaju da ovaj slučaj naglašava ozbiljnu prazninu u sistemu zaštite za LGBT osoba koje su žrtve nasilja. Iako sud može donijeti zaštitnemjere, bez sistema podrške i bezbednog skloništa, žrtve ostaju izložene daljim teškoćama, uključujući beskućništvo.

Podsjećaju da od 2021. godine, kada je ugašeno jedino LGBT sklonište u Crnoj Gori usled nemogućnosti da se obezbjedi finansijska održivost, a koje je do tada vodio LGBT Forum Progres, ovakav vid podrške više ne postoji.

Navode da država nije uspjela da razvije niti održi mrežu skloništa i zaštite za LGBTI osobe, žrtve nasilja, čime su one ostavljene na milost i nemilost u najtežim trenucima.

- Ovaj slučaj ukazuje na hitnu potrebu da država razvije održiv i sveobuhvatan sistem podrške za LGBT osobe, uključujući skloništa za žrtve nasilja, kako bi se spriječilo da žrtve budu prisiljene da biraju između sigurnosti i krova nad glavom. Neophodno je da država preduzme konkretne korake kako bi osigurala da se ovakve situacije više ne ponavljaju - ističe predsjednica UO LGBT Forum Progresa Bojana Jokić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 15:14