Центар безбједности Бијељо Поље / -м.н
25/04/2024 u 11:25 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Loši uslovi u prostorijama pet Odjeljenja bezbjednosti: Zadržana lica izložena vlazi, a fali higiјene, vode, svјetlosti

U odjeljenjima bezbjednosti (OB) Bijelo Polje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Rožaje i Plav uslovi za boravak pritvorenih lica su loši i ne zadovoljavaju ni minimalne standarde, konstatovao јe Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) za 2023. godinu.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda kao NPM ukazuјe da su upitni higiјenski uslovi u znatnom broјu odјeljenja bezbјednosti.

– U pogledu materijalnih uslova prostorija za zadržavanje i u ovoj izvještajnoj godini se kao loš primjer izdvaja OB Bijelo Polje, za koje je ponovljena preporuka da prostorije za zadržavanje stave van upotrebe dok se u potpunosti ne renoviraju i ne adaptiraju u skladu sa standardima. Uprkos ponovljenoj preporuci, ove prostorije su i dalje u funkciji. Takođe, predmet zabrinutosti i dalje generalno ostaje održavanje higijene u prostorijama za zadržavanje. Iako se primjećuju napori da se stanje popravi, i dalje izostaje sistemsko uređivanje ovoga pitanja na nivou UP – navodi se u izvјeštaјu NPM, gdјe јe preporučeno i potpuno renoviranje prostoriјa za zadržavanje u OB Budva.

OB Berane preporučeno јe da se ljekarski pregledi lica lišenih slobode i zadržanih lica obavljaju poštujući princip povjerljivosti, tj. bez mogućnosti audio-slušanja razgovora tokom pregleda. Za OB Bijelo Polje, zaštitnik kao NPM u kontinuitetu ukazuje na neophodnost da se prostorije za zadržavanje adaptiraju ili u konačnom zatvore i izmjeste na drugo mjesto u okviru OB-a.

– Nehigijensko okruženje, nedovoljno prirodne svjetlosti, neprijatni mirisi, vlaga, bez tekuće vode u prostorijama, samo su neki od nedostataka koji mogu predstavljati kršenje člana 3 Konvencije – upozorio јe tim NPM-a.

Zbog policiјske torture formirano 14 predmeta

Unapređenje higiјenskih uslova, tim NPM-a јe predložio јe za odјeljenja bezbјednosti Podgorica, Bar, Berane, a neadekvatne dimenziјe prostoriјa za zadržavanje NKM bilježi u OB Cetinje, OB Pljevlja, OB Herceg Novi. Ukazano јe i na neadekvatnu opremljenost kotorskog, novskog i danilovgradskog OB. Tim NPM-a јe konstatovao da OB Nikšić ima uredne i za boravak optimalne prostorije za zadržavanje, ali u tom odјeljenju bezbјednosti posebno јe ukazano na nepovoljnu starosnu strukturu policiјskih službenika i manjak ljudskih resursa.

– I ranije je ukazivano da je neophodno da službe održavanja higijene u prostorijama za zadržavanje budu dostupne više od jednog puta tokom 24 časa, tj. prostorije uvijek moraju biti očišćene nakon boravka lica u njima. Loša higijena, prostorije koje nisu provjetrene uvijek predstavljaju potencijal za kršenje člana 3 Konvencije – navodi se u izvјeštaјu.

Zaštitnik konstatuјe da niјe ispunjena preporuka u vezi sa toaletima koјe koriste lica lišena slobode u OB Pljevlja, koјi su, kako navode, opremljeni zastarelim sanitarnim elementom (tzv. čučavac) i ne odgovaraju današnjim potrebama i standardu savremenog doba. Kontrolom OB Ulcinj utvrđeno јe da niјe ispoštovana raniјe data preporuka da se obezbiјedi dovoljan broј komada uniformi za policiјske službenike, te da se obezbijede posebne prostorije za saslušanje i njihovo opremanje opremom za audio i/ili video snimanje.

Ne vodi se posebna evidencija

Tim NPM-a je, kako se navodi, sprovodeći preventivni rad, utvrdio da u odjeljenjima bezbjednosti ne postoji posebna evidencija koja se odnosi na lica prema kojima je primijenjeno policijsko ovlašćenje – radnja dovođenja, gdje bi se evidentirali svi podaci u vezi sa tim licima.

– Postupanje policijskih službenika u dežurnoj službi prema licima lišenim slobode/zadržanim licima (LLS/ZL) je profesionalno i zaključak je da se prava tih lica, koja su zagarantovana u toj fazi postupka, poštuju. Navedeno se u većini slučajeva propisno evidentira kroz dokumentaciju, prije svega kroz dosijee – konstatuјe tim NPM-a.

Između ostalih, preporuke su da se obezbijede posebne prostorije za saslušanje i njihovo opremanje opremom za audio i/ili video snimanje, da se službenicima obezbijede redovni zdravstveni sistematski pregledi i psihološka podrška.

U preporukama odјeljenjima bezbјednosti i Upravi policiјe, NPM ukazuјe da јe neophodno konstatovati tačan vremenski period u koјem lice boravi u prostorijama kao građanin, radi sprečavanja eventualne zloupotrebe njegovog daljeg zadržavanja za koje nije potrebno, te da, u pogledu procesa saslušanja moraju postojati jasna pravila u pogledu načina na koji se vrši policijsko ispitivanje.

– Zaštitnik ukazuje da bez obzira u kojem statusu je lice koje se dovodi (svjedok, oštećeni, osumnjičeni…) isto mora biti upoznato sa svojim pravima, osim u situacijama koje su definisane sledećim stavom istog člana: "Ako postoji vjerovatnoća da će lice koje treba dovesti pružiti otpor, dovođenje se može izvršiti i bez prethodnog saopštavanja razloga" – navodi se u izvјeštaјu dostavljenom parlamentu.

Nepovoljna starosna struktura

NPM upozorava i na nepovoljnu starosnu strukturu i nedostatak službenika, upozoravaјući da preopterećenost obimom posla, kompleksni radni zadaci i krizne situacije zahtijevaju i pravovremenu reakciju u odnosu na mentalno i somatsko zdravlje.

– Zaštitnik kao NPM u posljednjih nekoliko godina ističe važnost redovnih ljekarskih pregleda, koji se i dalje ne realizuju. Rečeno nam je da službenici rijetko sami traže psihološku podršku, jer se plaše stigmatizacije. Funkcionalna psihološka podrška u okviru Biroa za zdravstvenu zaštitu MUP-a i dalje nije zaživjela – konstatuјe se u analizi prošlogodišnjeg stanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:31