Logo Mans / - DAN
25/05/2023 u 13:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MANS: Abazović pokušao da obmane javnost, osim iznosa povećan je i broj isplata po ugovorima o djelu

U ukupnom iznosu, radi se o 1387 više isplata po osnovu ugovoru o djelu u odnosu na period mart-april 2022. godine kada nismo imali izbore - objašnjavaju oni

Državne institucije su tokom marta i aprila ove godine realizovale čak 5600 pojedinačnih isplata po osnovu ugovora o djelu, što je za blizu 1400 više isplata u odnosu na isti period prošle godine kada nismo imali izbore, saopštili su iz MANS-a.

Kako su naveli, ovaj podatak potvrđuje sumnje da se radi o novom zapošljavanju i demantuje tvrdnje premijera Dritana Abazovića da je do skoka u sumi isplata došlo samo zato što su povećani pojedinačni iznosi.

- MANS je prije dva dana prezentovao analizu potrošnje državnog budžeta u predizbornom periodu koja je pokazala da su državne institucije tokom marta i aprila ove godine po osnovu ugovora o djelu isplatile čak 3,2 miliona eura, što je za preko 60% više nego istom periodu prošle godine kada nismo imali izbore - ističu u ovoj NVO.

Reagujući na ove podatke, premijer Abazović je, kako dodaju, rekao da nema značajnijeg povećanja u odnosu na prošlu godinu, te da se razlika odnosi na činjenicu da su rasli iznosi pojedinačnih isplata.

- Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je prosječna isplata po ugovoriu o djelu u aprilu ove godine iznosila 522 eura, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 520 eura. Nešto drugačija situacija je sa ugovorima koji su zaključeni u martu ove godine i za koje je prosječna isplata iznosila 609 eura, dok su je ona u martu prošle godine bila 481 euro - dodaju iz MANS-a.

Ipak, ističu, stvarni razlog povećanja od 60% u ukupnom iznosu isplata u odnosu na prošlu, neizbornu, godinu, pokazuje broj transakcija, odnosno isplata po osnovu ugovora u djelu.

- Zvanični podaci pokazuju da su državne institucije u martu ove godine realizovale 2808 transakcija, što je za čak 853 više nego u martu 2022. godine. Slična situacija je i sa aprilom kada su iz državnog trezora realizovano 2790 transakcija, što je za 534 isplate više nego u aprilu prošle godine.  U ukupnom iznosu, radi se o 1387 više isplata po osnovu ugovoru o djelu u odnosu na period mart-april 2022. godine kada nismo imali izbore - zaključuju iz MANS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:30