Martinović- Sinkevičius / - MERT
15/04/2024 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Martinović - Sinkevičius: Crnoj Gori otvorena vrata EU

Crnoj Gori su otvorena vrata Evropske Unije, poručio je komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Viriginijus Sinkevičius, na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimirom Martinovićem.

Sastanak se održao u Briselu, tokom zvanične posjete ministra Martinovića.

Martinović je rekao da su svjesni važnosti aktuelnog momenta za Crnu Goru i odlučnosti EU da pomogne na putu dostizanja punopravnog članstva.

- Predano ostvarujemo obećani napredak, slijedeći evropske vrijednosti i principe posebno u oblasti upravljanja otpadom, zaštiti prirode i klimastkih promjena, kroz sprovođenje ubrzanih reformi za dobrobit svih crnogorskih građana, kazao je Martinović.

Sinkevičius poručuje da Evropska unija u potpunosti podržava Crnu Goru ne njenom evropskom putu.

- Drago mi je da vidim da Evropska unija uživa tako veliko povjerenje crnogorskih građana. Vrata Evropske Unije su otvorena Crnoj Gori, rekao je Sinkevičius.

Martinović-Acconcia: EK uvažava ostvarene rezultate MERT-a

Pozdravio je napore i uspjeh Vlade i Ministarstva postignutih u posljednjih šest mjeseci i čestitao nadležnom ministru na usvojenom Zakonu o upravljanju otpadom. U isto vrijeme je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa daljim progresom u smislu sprovođenja daljih aktivnosti iz oblasti životne sredine.

Komesar je pozdravio incijativu Crne Gore da se pridruži EU LIFE Programu i obećao  ubrzanje postupka usvajanja Nacrta ugovora o pristupanju od strane Evropske komisije, a sve u cilju finalizovanja procedura EU I nacionalnih procesura, a kako bi Crna Gora mogla da koristi fondove iz ovog programa što je prije moguće.

Sagovornici su saglasni da je Poglavlje 27 veoma kompleksno i zahtjevno, i u tom smislu, Evropska komisija ostaje otvorena za obezbjeđivanje daljih finansijskih sredstava i tehničku podršku Crnoj Gori kako bi ispunila završni kriterijum završnog kriterijum iz Akcionog plana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:35