Kosanica / Dan
03/02/2023 u 17:47 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Micev: Za vikend zahlađenje, pad temperature do 10 stepeni

Do ponedjeljka povremeno sniježne padavine, jak sjeverni vjetar, sniježne mećave i od subote do ponedjeljka ledeno hladno vrijeme

Za dane vikenda od subote očekuje se prodor hladnog talasa sa sjevera i sjeveroistoka Evrope koji će zahvatiti i naše područje i region, kazao je za Portal Dan meteorolog Branko Micev.

- Ovaj hladni talas usloviće nagli pad temperature vazduha i osjetno zahlađenje. U subotu, nedjelju i ponedjeljak na sjeveru Crne Gore u pravcu centralnih planinskih oblasti očekuju se sniježne padavine. Ne očekuju se jake sniježne padavine ni ogromne količine snijega već hladno vrijeme sa sniježnim padavinama - kaže Micev.

image

Branko Micev

IVAN PETROVIĆ IPE

Ističe da se za dane vikenda očekuje se sjeverni olujni vjetar, pa se na sjeveru mogu očekivati sniježne mećave.

- Do ponedjeljka povremeno sniježne padavine, jak sjeverni vjetar, sniježne mećave i od subote do ponedjeljka ledeno hladno vrijeme. Temperatura vazduha u naglom padu, temperature će opasti za oko 10 stepeni Celzijusa. U planinskim centrima najviša dnevna temperatura iznosiće u najtoplijem dijelu dana od minus 10 do minus pet stepeni - kaže Micev.

Prema njegovim prognozama, na jugu će biti uglavnom hladno, vjetrovito i uglavnom bez padavina za dane vikenda i u ponedjeljak.

- U subotu u južnim i centalnim krajevima moguća je kratkotrajna kiša, ali neznatne količine, dok ne probije taj hladni talas tokom dana. Utorak, srijeda, četvrtak i petak biće i dalje hladno, sa blagim porastom temperature. Znači biće hladno i bez padavina - kaže čuveni meteorolog.

On ističe da su ovo uobičajene situacije za ovo doba godine, da se desi ovakav prodor hladnog talasa.

- To su uobičajene situacije, nema ništa neobično, ništa ekstremno, jeste da će temperatura pasti, to je prirodno i klimatski normalno i ne očekuju se ekstremno niske temperature. To su samo niske temperature koje se do sada nisu realizovale u ovo doba godine. Da će biti hladno, biće pogođen centralni i istočni dio Balkana hladnim talasom, žestoko hladno, ali to su situacije koje su karakteristične i nisu nikakvo iznenađenje, niti je to posebno nešto ekstremno. To je sasvim normalno, to je bilo u prošlosti, sada je imamo i biće je u budućnosti sigurno - tvrdi Micev.

Tvrdi da voda i snijeg ravnopravno učestvuju u pozitivnom bilansu na hidrologiju, ne može snijeg da donese vodu ako nema kiše, a snijeg konstantno održava količinu vode topljenjem. Ako snijeg dugo stoji on se isušuje, te gubi na količini vode, zbog čega je, kako ocjenjuje, neophodna kombinacija kiše i snijega za pozitivnu hidrološku situaciju.

Što se tiče Podgorice, njeni građani mogu da očekuju hladno i vjetrovito vrijeme.

- Jak povremeno olujni vjetar i hladno vrijeme, zbog čega će indeks hladnoće biti nepovoljan. Podgoričani mogu očekivati hladno i vjetrovito vrijeme, što je njima i te kako poznato, niti će ih iznenaditi niti će ih uplašiti - kazao je Portalu Dan meteorolog Branko Micev.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:08