Andrej Milović / - G.BOJANIć
10/06/2024 u 11:09 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milović poručio Spajiću: Stisnite petlju, predložite moje razrješenje

Ministar pravde Andrej Milović pozvao je danas premijera Milojka Spajića da "stisne petlju" i u što kraćem roku pokrene inicijativu za njegovo razrješenje.

Milović je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao je da trpi političke i medijske udare u cilju diskreditacije i namjere da bude smijenjen. Kazao je da PES vuče ka ponoru Vladu i Crnu Goru. 
-To je urađeno da se pošto-poto sruši ministar pravde. Agenda širenja neistina, već poznatih metoda blaćenja ljudi i navodne kriminalizacije uvezena je da se sruši ministar pravde, da bi se blokiralo dobijanje pozitivnog IBAR-a. Na žalost ili na sreću, nisam bio pošteđen ni od dijela Pokreta Evropa sad (PES), kome sam pripadao do februara. Dok se odnosilo samo na mene ili moju partijsku poziciju, nosio sam se s tim, ali odnedavno su posljedice toga počeli da osjećaju i moji saradnici u Ministarstvu a posredno i ostali zaposleni. Po završetku sjednice parlamenta u četvrtak,  na Vladi tijesnom većinom odlučeno je da se meni kao resornom ministru i mojm saradnicima zabrani da u parlamentu obrazlažemo zakone na kojima smo vrijedno radili. Iako smo prihvatili dan ranije samo amandman koji je imao za cilj tehničku korekciju teksta. Takav odnos prema meni mogu da razumijem jer je dug prema naručiocima agende koju sam opisao, ali zašto prema mojim saradnicima, pitam se, iznenađen. Moje saradnike su svakodnevno pozivali da im objašnjavaju pravnu materiju koju oni ne poznaju, da bi uopšte mogli da makar nešto javno govore o njoj. Iznenađujuće je bilo dozvoliti i prihvatiti da bilo ko prisvaja rezultate našeg rada i da se njime bez pokrića kiti - rekao je Milović. 

On je rekao da su premijer Spajić i njegov šef kabineta nelegalno i nelegitimno udaljili ministra pravde iz Skupštine Crne Gore kao jasan uvod u ono što već duže planiraju da urade - da bi dobili taster ministra, koji klima glavom i bez pardona će se hvaliti, ali ne svojim radom. 

- Ja sam bio dosad bez reakcije samo zato što sam ispred ličnog dostojanstva i ponosa zadržao i interes države i građana, za koje radim i kojima institucionalno služim. Zato sam prećutao i mučko isključenje iz PES-a i to u trenutku kada sam bio u avionu za Brisel, gdje sam činio sve da dobijemo pozitivan IBAR. Dakle, u Podgorici PES je imao sjednicu Predsjedništva bez mog prisustva iako je o meni odlučivano u tom trenutku, kao punopravnom članu. Hrabro od onoga ko je sazvao, moralno i etički, nema šta - naglasio je ministar. 

Svoju inicijativu ću formalizovati i uputiti je Spajiću u što kraćem roku.

- Sada kada je ostvaren pozitivan IBAR više ne želim da ćutim. Sada želim otvoreno i konkretno da razgovaramo, pa da još snažnije stremimo ka zatvaranju poglavlja na putu ka EU. Zato je došlo vrijeme da premijer Milojko Spajić i ja svedemo račune. Spajiću, želim da Vam pomognem i da prekinimo ovo političko mrcvarenje, stisnite petlju i u najkraćem roku saglasno ustavnim ovlašćenjima uputite prijedlog Skupštini Crne Gore da me razriješi sa funkcije ministara pravde - kazao je ministar Milović.

Podsjećamo, Vlada je prošle sedmice donijela odluku da umjesto ministra pravde Andreja Milovića potpredsjednik Vlade Momo Koprivic bude zastupnik u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima u ime predlagača zakona.Tada je iz Vlade saopšteno da se Milović oglušio o uputstvu koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 23:31