Ministarstvo zdravlja / - DAN
09/09/2024 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja: Za sada nema oboljelih od Q groznice među ljudima

Za sada nema oboljelih od Q groznice među ljudima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kko su kazali, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, nakon informacije o pojavi Q groznice kod životinja na određenim poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori preduzuma sve mjere iz svoje nadležnosti.

- Epidemiološki timovi su odmah upućeni na teren i sprovedene su preventivne aktivnosti bez obzira što za sada nijesu registrovani slučajevi obolijevanja medju ljudima. Uzeti su uzorci krvi za testiranje na prisustvo uzročnika Q groznice od izloženih osoba, pri čemu napominjemo da su trenutno svi dobrog opšteg zdravstvenog stanja te da negiraju simptome koji bi se mogli povezati sa infekcijom - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da su, sve osobe izložene agensu upoznate sa načinima prevencije, uručen im je edukativni materijal i biće pod nadzorom epidemioloških timova u narednom periodu. Nakon dobijanja rezultata analiza, sprovešće se postupak u skladu sa epidemiološkim i zdravstvenim pravilima.

Joković: Gradiće se postrojenje za preradu životinjskog otpada, država će namiriti štetu stočarima

- Q groznica je akutno bakterijsko oboljenje, uglavnom praćeno lakšom kliničkom slikom kod ljudi. Prenosi se sa zaraženih životinja na čovjeka, dok je rijetko zabilježen slučaj prenosivosti sa inficiranog na zdravog čovjeka - pojasnili su iz ministarstva.

Zdravstveni sistem Crne Gore, kako su istakli, posjeduje reagense za ispitivanje uzročnika bolesti, kao i antibiotsku terapiju koja se koristi za liječenje oboljelih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 02:09