OEBS / - FOTO: OEBS
29/03/2024 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misija OEBS-a podržava službenike granične policije u borbi protiv trgovine ljudima

Efikasna granična kontrola je ključni segment u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala, uključujući i trgovinu ljudima,

Zbog toga je Misija OEBS-a u Crnoj Gori od 25. do 29. marta u Budvi i Kolašinu organizovala dvije obuke za službenike granične policije iz cijele državena temu kako intervjuisati žrtvu trgovine ljudima.

Ukupno 43 učesnika razgovaralo je o tome kako voditi intervjue sa žrtvama trgovine ljudima, koristeći rodno osjetljiv pristup i smjernice razvijene uz podršku Misije, sa standardizovanim setom pitanja.

Obuke su ojačale kapacitete policijskih graničnih službenika da kroz intervjuisanje identifikuju žrtve trgovine ljudima, da pruže adekvatnu pravnu zaštitu i izbjegnu sekundarnu viktimizaciju.

Načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tijana Šuković kazala je da je efikasna granična kontrola ključni uslov za efikasno djelovanje policije i bezbjednost svih građana.

- U toku 2023. godine, Tim za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima identifikovao je ukupno 18 osoba kao žrtve trgovine ljudima. Kao oblici eksploatacije kojima su ova lica bila izložena su i radna i seksualna eksploatacija, kao i prisilno prosjačenje i sklapanje nedozvoljenog braka, upotreba u pornografske svrhe - kazala je Šuković.

Ona je objasnila da su žrtve u najvećem procentu bile žene i maloljetna lica ženskog pola koje dolaze iz marginalizovanih sredina, a koje karakteriše slabo obrazovanje, diskriminacija, siromaštvo, konstantna prisutnost raznih vidova nasilja.

Ove obuke se realizuju treću godinu zaredom. Prethodnih godina je kroz osam sesija obučeno 108 policijskih službenika. Kontinuirana podrška Misije dio je napora da se pomogne Crnoj Gori u implementaciji nacionalne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019–2024.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:43