Klinika za Onkologiju / -DUSAN DRAGOVIC
05/10/2022 u 20:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mјesec borbe protiv raka doјke: Godišnje umre 80 žena, fale digitalni mamografi

Prema podacima Instituta za јavno zdravlje, godišnje od raka doјke oboli oko 450 žena, dok se u zvaničnim izvјeštaјima navodi da digitalne mamografe imaјu KCCG i odskoro Dom zdravlja u Podgorici

Иако је број жена које оболијевају и умиру од рака дојке у Црној Гори у порасту протеклих година, већина здравствених установ, октобар – мјесец борбе против опаке болести – дочекује без дигиталне мамографе који би омогућили превентивне прегледе (скриниге) у већем броју градова. Према подацима Института за јавно здравље годишње од рака дојке оболи око 450 жена, а умре 80. У Извјештају о реализацији програма за контролу и превенцију незаразаних болести и извјештају о ревизији Државне ревизорске институције, констатовано је да дигитални мамограф постоји само у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) а одскоро је набављен и у Дому здравља Подгорица, због чега превентивни прегледи могу бити организовани за дио жена узраста од 50 до 69 година.

– У разговору са овлашћеним особама у Институту за jавно здравље поjашњено jе да се од првобитног концепта спровођења скрининга рака доjке на териториjи циjеле Црне Горе одустало након детаљне анализе стања техничке опреме, односно свих аналогних мамографских апарата инсталираних по здравственим установама. Како стање расположиве опреме и квалитет снимака на истим ниjе био задовољаваjући одлучено jе да се мамографска снимања обаве на дигиталном мамографу, коjи jе инсталиран у просториjама старе Клинике за онкологиjу Клиничког центра Црне Горе. Из тог разлога jе одлучено да се у Програм скрининга укључе жене циљне популациjе из Подгорице и jош три општине коjе су наjближе Подгорици, тj. Даниловграда, Цетиња и Колашина, коjе су организованим превозом довожене у Клинички центар Црне Горе, гдjе jе обављано снимање на дигиталном мамографу – наводи се у изјештају ДРИ.

Pitanje јe da li јe trebalo počinjati skrining program

Zdravstveni sistem Crne Gore nije obezbijedio osnovne preduslove za uspješno sprovođenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

– Postavlja se pitanje da li je uopšte trebalo počinjati sprovođenje programa, iako je bilo jasno da sa raspoloživim resursima nije moguće realizovati program na način da značajno doprinose poboljšanju zdravlja populacije. U periodu od pet i po godina (od donošenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke pa do početka njegovog sprovođenja) nije obezbijeđena potrebna oprema i kadrovi, nije uspostavljen registar skrininga, nijesu donijete potrebne procedure kojima se jasno definišu obaveze i odgovornosti svih učesnika u programu i nije uspostavljen odgovarajući sistem prikupljanja i upravljanja podacima – navode iz DRI.

Према подаицима Института ниjе израђен ни регистар за скрининг рака доjке, који је предвиђен Националним програмом за контролу рака и Националним програмом за рано откривање рака доjке.

– Регистар за скрининг jе неопходан како би омогућио адекватно праћење испитаница; Скринингом за рано откривање рака доjке ниjе обухваћена циљна група жена од 40 до 69 година, како jе дефинисано Националним програмом за рано откривање рака доjке, већ група жена од 50 до 69 година на основу извjештаjа из Института за jавно здравље Црне Горе; Национално истраживање о стању здравља становништва Црне Горе ниjе спроведено (информациjа Министарства здравља). Ово истраживање jе било предвиђено да се спроводи сваких пет година Стратегиjом за превенциjу и контролу хроничних незаразних болести као и Акционим планом за спровођење Програма за превенциjу незаразних болести у Црноj Гори за период 2019–2020. година. Ниjе било формирано Координационо тиjело за организациjу, стручно праћење и контролу квалитета програма мамографског скрининга као ни Национална канцелариjа за контролу и превенциjу незаразних болести при Министарству здравља (информациjа Министраства здравља) – наводи се извјештају.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:11