Dan mladih / - DAN MLADIH
13/08/2024 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mladi Evrope: Dan Mladih u svijetlu istorijskih koraka Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija

​Crnogorska omladina ovogodišnji Dan mladih dočekuje u optimizmu da će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija preobraženjem sistema obrazovanja trajno približiti njihov društveni položaj evropskom prosjeku.

- Samo konkretni rezultati i uspjesi mogu uliti nadu mladima da je Crna Gora pravo mjesto za karijerno i životno ostvarenje. Zato nam je veliko zadovoljstvo što i na današnji dan možemo istaknuti najnovije rezultate Ministarke Anđele Jakšić-Stojanović i njenog ministarstva. Usvajanje Strategija razvoja visokog obrazovanja  i naučnoistraživačke djelatnosti, kao i rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju, su najnovije sistemske promjene neophodne za dalji razvoj obrazovnog sistema Crne Gore- navodi se u saopštenju.

Uz dosadašnje rezultate u rješavanju dugogodišnjih problema u srednjoškolskom obrazovanju, najavljena kupovina novog studentskog doma, prvog nakon više decenija, kao i rekonstrukcija postojećeg Plavog dvora, donijeće prijeko potrebne promjene studentima kroz poboljšanje uslova studiranja.

- Imajući u vidu globalno uzrokovanu inflaciju reflektovanu u povećanim troškovima života, ne sumnjamo da će Ministarstvo pokrenuti pitanje poboljšanja socioekonomskog položaja mladih kroz uvećanje iznosa kredita, stipendija, pripravničkih naknada i kreiranje drugih podsticajnih mehanizama- navodi se u saopštenju.

Proces “odliva mozgova” je duboko ukorijenjeni sistemski problem, za koje ne postoji instant rješenje, već ono zahtijeva implementaciju velikog broja strateških i dugoročnih politika.

- Vršnjacima čestitamo Dan mladih vjerujući da zajedno entuzijazmom i odlučnošću moramo raditi na poboljšanju našeg položaja, kako bismo gradili Crnu Goru iz Crne Gore- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 14:15