Foto. Žana Bojanić/ Portal Dan / - FOTO. ŽANA BOJANIć/ PORTAL DAN
17/08/2024 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MUP upozorava: Očekuje se nevrijeme i olujni vjetar

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, na osnovu informacija dobijenih od Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore (HMZCG), obavještava da se u narednim danima očekuju nestabilne vremenske prilike na teritoriji Crne Gore.

- Sa sjeverozapada i zapada se otvara visinska dolina, a u ponedjeljak se iznad Apeninskog i Balkanskog poluostrva formira ciklon uz priliv hladnijeg i vlažnijeg vazduha. U nedjelju u popodnevnim i noćnim satima, a naročito tokom ponedjeljka  (18. i 19. avgusta 2024. godine) očekuju se nestabilne vremenske prilike. Na teritoriji Crne Gore u pojedinim mjestima očekuje se obilnija količina kiše za kratak period, takođe je moguć i buran razvoj grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalnu pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom.  Pored kiše, u zoni grmljavinskih oblaka, moguć je i jak, na udare i olujni vjetar-navode u saopštenju.

Dakle, višednevni toploti talas se završava sjutra, a naredna dva-tri dana povremeno kiša, a lokalno mogući i jaki grmljavinski procesi praćeni olujnim vjetrom.

- Kao posljedica obilnije kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode - flashflood efekti, posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine. Takođe, kratkotrajno je moguće otežano funkcionisanje redovnih aktivnosti- naviode iz MUP-a.

Direktorat za zaštitu i spašavanje ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda.

- Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu  podizanja operativne spremnosti- navode u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 17:21