/ -PROSTORNI PLAN I DALJE NA čEKANJU
02/07/2022 u 10:23 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Crnogorskom primorju vlada urbanistički haos, oštećeni država i građani

Iz ministarstva, pak, poručuju da imaju vremena da naprave dobar prostorni plan Crne Gore

U oblasti urbanizma faktički vlada haos, posebno na Crnogorskom primorju. U narednom periodu treba donijeti prostorni plan Crne Gore koji će biti razvojni, a u koji će biti uključena i javnost, neke su od ocjena sa jučerašnje sjednice skupštinskog Odbora za turizam, ekologiju i prostorno planiranje.

Predsjednik odbora Dragan Кrapović (Demokrate) upozorio je da izrada prostornog plana države stoji u mjestu već dvije godine i da to nanosi ozbiljnu štetu strateškim ciljevima države i građanima.

– Očigledno vam vaši službenici prećutkuju činjenice. Bojim se da ćete imati ozbiljnih problema. Budva je urbanistički nefunkcionalna i te greške ne treba ponavljati, kazao je Кrapović obraćajući se ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović, koja je prisustvovala sjednici.

image

Sa sjednice odbora

Foto: SRĐAN BOLJEVIĆ

Кrapović je ukazao i na administrativne propuste u komunikaciji odbora sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

– Zatečen sam kvalitetom odgovora koji je bio na liniji koji ne zadovoljavaju i ukazuju na nerad u ministarstvu i ležerniji odnos. Čak su mi i modifikovana neka pitanja i time se pokazuje njihov odnos prema javnoj riječi, ali i da vas ne doživljavaju ozbiljno kada ovako odgovaraju. Tražio sam iz ministarstva u kojoj je fazi izrada prostornog plana Crne Gore, da li je urađena bilo kakva ocjena materijala koje je obrađivač dostavio ministarstvu, ako jeste ko je bio zadužen za taj posao. U odgovoru sam dobio da je urađena analiza stanja i koncept plana, a oni su bili urađeni još krajem 2020. godine od kada se očigledno ništa nije uradilo, kazao je Кrapović komentrišući rad resornog ministarstva.

Zemljište se smanjuje, šume nestaju

Dragan Otašević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ocijenio je juče na sjednici odbora da se poljoprivredno zemljište smanjuje zbog urbanizacije i manjeg bavljenja tom djelatnošću.

– Potrebna je trajna zaštita poljoprivrednog zemljišta. Da bi se spriječila degradacija poljoprivrednog zemljišta, potrebna je saradnja nadležnih. Oko 60 odsto naše teritorije je pod šumama. Neophodno je poboljšati njihovo stanje i zaštita od raznih degradacija, posebno na jugu države. Gubici šume najviše se evidentiraju na primorju, zaključuje on.

Odgovarajući na pitanja poslanika, ministarka Ana Novaković Đurović je navela da smatra da imaju vremena da naprave dobar prostorni plan Crne Gore.

– Dobili smo koncept plana. Imamo sistemski problem nedostatka podataka i njihove ažurnosti. Mislim da koncept metodološki nije pripremljen kako treba ali imamo materijala da ga sistematizujemo i da dođemo do koncepta koji će biti odobren i da idemo ka nacrtu prostornog plana. Alternativa je deset koraka nazad. Preuzimam odgovornost za ovaj pristup. Ambicija je da prostorni plan bude urađen u rokovima koje smo postavili, ali se neće tome robovati ako oni budu morali da budu probijeni nauštrb kvalitetu. Naravno javna rasprava će biti kada je u pitanju prostorni plan. Plan je da u svakoj opštini bude predstavljen nacrt prostornog plana, najavila je Novaković Đurović.

Odgovarajući Кrapoviću, Novaković Đurović kaže da su u pitanju propusti tehničke prirode u komunikaciji, da nijesu namjerni, te da su važne suštinske stvari, što, kako je navela, potvrđuje njeno prisustvo sjednici odbora.

– U toku je izrada akta o sistematizaciji u ministarstvu i moja je odgovornost kako će izgledati personalna rešenja, dodala je Novaković Đurović.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Jelena Božović ocijenila je da je stanje u oblasti urbanizma u najmanju ruku haotično, posebno na Crnogorskom primorju.

– Pitanje je ko je u prethodnom periodu dozvoljavao da se bez kontrole bespravni objekti grade i za čije interese i ko se ugrađivao u te poslove, istakla je Božović.

Poslanik DPS-a Bogdan Fatić primijetio je da se nije mnogo odmaklo kada je u pitanju prostorno planiranje u Crnoj Gori.

– Nijesu urađeni strateški dokumenti. Bilo bi korisno a posebno za građane da ne napravimo korak nazad. Neophodno je uspostaviti tijesnu saradnju sa svim institucijama, smatra Fatić.

Njagova koleginica iz URA Suada Zoronjić ističe da je važno da budući prostorni plan države bude razvojni, te da je bilo dosta devastacija u prethodnom periodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:54