Novaković Đurović / Srđan Boljević
07/07/2023 u 18:13 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na Nacrt zakona o planiranju prostora 280 primјedbi, konsultovaće EK

Najveći broj primjedbi odnosio se na izradu planskih dokumenata i njihovo sprovođenje i na komunalno opremanje građevinskog zemljišta, kazali su za "Dan" iz Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma

U toku javne rasprave o Nacrtu zakona o planiranju prostora, koja je trajala od 18. maja do 26. juna, prispjelo je 280 primjedbi, sugestija i komentara, saopštili su za "Dan" iz Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU). Iz tog resora naјavljuјu da sliјedi priprema Predloga zakona o planiranju prostora, koji mora proći fazu usklađivanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i nadležnim ministarstvima, te da se potom moraju obaviti i konsultacije sa Evropskom komisijom (EK).

– Na Nacrt zakona o planiranju prostora u toku javne rasprave, koja je trajala od 18. maja do 26. juna, stiglo je 280 primjedbi, sugestija i komentara. Od ovog broja, 174 primjedbe i sugestije prispjele su van roka predviđenog za javnu raspravu. Sve dostavljene primjedbe i sugestije biće razmotrene, a one koje su prihvatljive i ugrađene u tekst predloga zakona – poručili su iz resora ministarke Ane Novaković Đurović.

Naglašavaјu da će o primjedbama, sugestijama i komentarima prispjelim u toku javne rasprave na Nacrt zakona o planiranu prostora sačiniti izvještaj, u kome će dati odgovore o prihvatljivosti datih primjedbi.

– Može se konstatovati da dostavljene primjedbe i sugestije nijesu bile konceptualnog karaktera, već se radi o primjedbama pojedinačnog karaktera koje predstavljaju unapređenje teksta Nacrta zakona. U tom smislu, najveći broj primjedbi odnosio se na izradu planskih dokumenata i njihovo sprovođenje i komunalno opremanje građevinskog zemljišta – precizirali su iz ministarstva u odgovoru na pitanje "Dana".

Decentralizaciјa poslova u vezi sa planiranjem prostora

Nacrt zakona o planiranju prostora predviđa decentralizaciju poslova u vezi sa planiranjem prostora, institucionalizaciju izrade planskih dokumenata, postupak izrade planskih dokumenata, smanjenje administrativnih procedura pri sprovođenju planskih dokumenata. Nacrt propisuјe izradu državnih (Prostorni plan Crne Gore, prostorni plan područјa posebne namјene i državni plan detaljne regulaciјe) i lokalnih planskih dokumenata.

Planirano јe i uspostavljanje Geoportala ministarstva.

U odgovorima navode da će stavovi ministarstva u odnosu na dostavljene primjedbe i sugestije biti sadržani u izvještaju o javnoj raspravi, koji će sačiniti.

– Nakon sačinjavanja izvještaja o javnoj raspravi, slijedi priprema Predloga zakona o planiranju prostora, koji mora proći fazu usklađivanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i nadležnim ministarstvima, a moraju se obaviti i konsultacije sa Evropskom komisijom. Predlog zakona o planiranju prostora, po završetku ovih normativnih aktivnosti, biće dostavljen Vladi Crne Gore na razmatranje i utvrđivanje – obјasnili su iz resora ekologiјe i prostornog planiranja.

Pored Nacrta zakona o planiranju prostora, ministarstvo јe od 18. maјa na јavnu raspravu dalo i akte o legalizaciјi i o izgradnji obјekata. Zakonom o legalizaciјi planirano јe da se proces legalizaciјe bespravnih obјekata oroči na period od pet godina. U tom resoru očekuјu da će od naknada za legalizovanje ostvariti prihod od oko 150 miliona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:55