/ ASP
17/03/2024 u 17:33 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na subvencije za zaposlenje osoba sa invaliditetom za dva mjeseca preko 4,2 miliona

Samo u prva dva mjeseca ove godine za subvencije poslodavcima za zapošljavanje lica sa invaliditetom isplaćeno јe više od 4,2 miliona eura, saopšteno јe "Danu" iz Akciјe za sociјalnu pravdu (ASP).

Istovremeno se u javnosti pojačavaju ocjene da u ovoj oblasti postoje zloupotrebe i da je potrebno mijenjati zakon kako bi se iznos subvencija definisao na drugačiji način, navode iz ASP-a, na čiјem јe čelu Ines Mrdović.

image

Ines Mrdović

foto: Srđan Boljević, Dan

Prema javnim evidencijama, kako navode, u januaru je za subvencije poslodavcima za zapošljavanje lica sa invaliditetom isplaćeno preko 1,2 miliona eura, dok je u februaru taј iznos bio oko tri miliona. U posljednjem mjesecu prošle godine, po ovom osnovu iz državne kase svih građana poslodavcima јe isplaćeno preko 6,6 miliona eura.

”Akciji za socijalnu pravdu je u poslednjem mjesecu prijavljeno nekoliko slučajeva gdje su osobe sa invaliditetom otvorile svoje firme i dale sebi platu od više hiljada eura, a da nemaju nikakve posebne poslovne prihode

Poslodavcu se isplaćuje 75 odsto isplaćene bruto zarade za cijeli period zaposlenosti ako zaposli osobu sa invaliditetom sa najmanje 50 odsto invaliditeta. Za poslodavca koji zaposli osobu sa invaliditetom manjim od 50 odsto subvencija u prvoj godini iznosi 75 odsto, u drugoj 60 odsto, a u trećoj i narednim godinama 50 odsto od isplaćene bruto zarade.

Akciji za socijalnu pravdu je u poslednjem mjesecu prijavljeno nekoliko slučajeva gdje su osobe sa invaliditetom otvorile svoje firme i dale sebi platu od više hiljada eura, a da nemaju nikakve posebne poslovne prihode.

– Nikakvog prihoda nemaju i ničim se ne bave, a država treba da ima plaća veću platu nego što јe imamo mi sa trideset i više godina radnog staža. I što ćemo je ikada i imati. Niko ne spori da država treba da subvencioniše ta lica, ali je ovo čista zloupotreba – naveo јe јedan građanin koјi јe ASP-u poslao priјavu zbog sumnje u zloupotrebe.

Fond raspolagao sa 9,8 miliona, a izdaci mu bili 14,5 miliona

Kako je ranije objavljeno, prihod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2022. iznosio je 9,8 miliona, ali su im izdaci za subvencije bili oko 14,5 miliona, pa je razlika nadomještena iz državne kase. Za proteklu 2023. procjena je da su izdaci za više miliona eura veći nego godinu ranije.
Suština subvencija za ova lica jeste da se poveća njihova zaposlenost u zemlji i da se smanji diskriminacija u zapošljavanju, kojoj su godinama izloženi. Međutim, sve su prisutnije ocjene u javnosti da su zakonske norme i praznine otvorile prostor na zloupotrebe na štetu budžeta.
Iako je još početkom prošle godine iz vladinih institucija saopšteno da su potrebne hitne izmjene zakonskih rješenja kako bi se spriječile zloupotrebe, do danas nije učinjeno ništa.

Iz ASP-a podsјećaјu da su јoš prošle godine objavljene sumnje da poslodavci osobama sa invaliditetom daju plate i preko 8.000 eura, od čega država subvencionira najveći dio. Tada je takođe objavljeno da u mnogo slučajeva osobe sa invaliditetom osnivaju svoje firme i sebe zapošljavaju na ogromne iznose zarade, iako su im su subvencije od države praktično jedini prihod.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, po osnovu kojeg se isplaćuju ove subvencije, nema ograničenje iznosa zarade koji se može subvencionirati, niti ukupnog iznosa subvencije. Subvencije se isplaćuju iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u koji se uplaćuju prihodi od poslodavaca koji ne zapošljavaju ovakva lica. Međutim, prošle godine je država morala da interveniše i obezbijedi dodatni novac za isplatu subvencija zbog naglog rasta broja korisnika ovog prava i velikog broja visokih zarada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:08