/ - фото: WWW.UCG.AC.ME
13/06/2024 u 17:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na UCG više od 3,1 hiljade mjesta za finansiranje iz budžeta

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) u prvu godinu osnovnih studija moći će da se upiše 3.126 studenata koji se finansiraju iz budžeta, odlučila je Vlada.

Kako je saopšteno iz Vlade, na današnjoj sjednici donijeta je i Odluka o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost za studijsku 2024/2025. godinu koji se finansiraju iz budžeta, a predviđen je upis 40 studenata.

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Evropske unije (EU) o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori.

- Sporazumom se utvrđuje okvir za saradnju između FRONTEX-a i njegovih timova sa jedne strane, i nadležnih tijela Crne Gore, sa druge strane- kaže se u saopštenju.

Navodi se da se sporazumom potvrđuju aktivnosti koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori sa EU u oblasti upravljanja granicama i postizanja zajedničkih standarda na području zajedničkog djelovanja.

Iz Vlade su naglasili da je sporazum veoma bitan i za samu EU, posebno u svijetlu aktuelnih migrantskih tokova.

Oni su objasnili da se sporazumom postavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog lstoka i konfliktnih područja.

Kako su naveli iz Vlade, to je nepredvidljivog karaktera i zahtijeva blagovremeno i stručno reagovanje.
- Sporazumom su obuhvaćeni opseg operacija, građanska i krivična odgovornost, pitanje privilegija i imuniteta članova timova, zadaci i nadležnosti timova, kao i usklađenost sa temeljnim pravima, pitanja koja će biti predmet pregovora“, ističe se u saopštenju.

Vlada je donijela i izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana opštine Nikšić sa Izvještajem sa javne rasprave.

Odović: Usvojena odluka o izmjenama i dopunama PUP Nikšić

Oni su dodali da se i dopunjavaju uslovi i smjernice za direktnu realizaciju GUR-a po namjenama površina i objekata.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zonama sanitarne zaštite izvorišta „Bolje sestre“ Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

U Informaciji se navodi da se, usljed dugogodišnje eksploatacije izvorišta Bolje sestre, promjena u njegovom režimu izdašnosti i smanjenja eksploatacionih kapaciteta, pristupilo izradi Glavnog projekta o određivanju zona i pojaseva sanitarne zaštite tog izvorišta, koji je urađen u martu prošle godine.

Kako se dodaje, predložene su tri zone sanitarne zaštite izborišta i to zona neposredne zaštite, uža i šira zona zaštite.

- Nepoznavanje sliva izvorišta, prostora sa koga se sve vode sakupljaju i kreću ka izvorišnoj zoni, predstavlja osnovni problem u njegovoj zaštiti - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Uprava za vode, zbog značaja tog izvorišta, formirala Stručni tim od kompetentnih stručnjaka iz oblasti hidrogeologije čiji je zadatak bio da preispita utvrđene granice druge i treće zone sanitarne zaštite izvorišta „Bolje sestre“, na osnovu kojih je urađen Glavni projekat.

Komisija je u Izvještaju zaključila da Glavni Projekat nije odgovorio Projektnom zadatku, niti je utvrdio potrebne činjenice za određivanje sliva – treće zone zaštite izvorišta.

Iz Vlade su kazali da je zbog toga neophodno sprovesti dalja ispitivanja koja će obezbijediti potrebne podatke za izradu novog dokumenta.

- Komisija je konstatovala da projekat mora da tretira postojeće projekte i dozvole dobijene u skladu sa zatečenim stanjem, da ukaže na konkretne uticaje i kako bi negativni efekti izgradnje mogli da utiču na kvalitet vode - kazali su iz Vlade.

Oni su rekli da je konstatovano i da Glavni projekat nije obradio katastar postojećih objekata i aktivnosti unutar zona zaštite.

- Vlada je zadužila Regionalni vodovod da sprovede odgovarajući monitoring i dalja ispitivanja koja će obezbijediti potrebne podatke za izradu Projekta zona sanitarne zaštite izvorišta „Bolje sestre“, odnosno utvrdi potrebne činjenice za preispitivanje proširene druge zone i određivanje sliva – treće zone sanitarne zaštite izvorišta - kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:39