/ Ilustracija
23/10/2022 u 16:27 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Nacrtali" 105 pištolja koje žele da kupe

Ministarstvo je detaljno opisalo koje poluautomatske pištolje želi, a za njih je opredijeljeno 87.000 eura bez PDV-a, dok 13.000 ide za laserske obilježivače

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi ministar Filip Adžić, raspisalo je tender za kupovinu oružja sa pratećom opremom, u vrijednosti od 120.000 eura. Kako pokazuje tenderska dokumentacija, kupuju se 103 poluautomatska poštolja sa futrolama, za koje se bez PDV-a opredjeljuje 82.850 eura. Ministarstvo je u tenderu dalo i detaljan opis kakve pištolje žele.

– Rukohvat pištolja u prednjem dijelu ne može da sadrži žljebove za prste. Navlaka pištolja u prednjem dijelu mora biti nazubljena. Poluga kliznog zaustavljanja navlake mora biti dvostrana kako bi se omogućilo korišćenje i lijevorukih i desnorukih rukovaoca. Kalibar: 9×19 mm (luger), kapacitet okvira, komada municije: 17. Dimenzije ukupne – dužina × širina × visina, u milimetrima: 202 × 34 × 139 mm, odnosno u inčima: 7,95 × 1,34 × 5,47. Dužina cijevi – u milimetrima: 114 mm, odnosno u inčima: 4,49. Masa bez okvira – u gramima: 630 g, odnosno u uncama: 22.22 oz. Masa sa praznim okvirom – u gramima: 708 g, odnosno u uncama: 24.97 oz. Masa sa napunjenim magacinom: u gramima do 945 g, odnosno u uncama: do 33.33 oz. Sila povlačenja okidača: 26 N. Dodatni alat i pribor, rezervni okviri u skaldu sa deklaracijom proizvođača – navodi se u tenderu.

Za futrole je takođe dat detaljan opis, pa se tako navodi da mora biti čvrstog dizajna polimerne školjke i da ima sistem zaključavanja koji fiksira model pištolja veličine i karakteristika prethodno opisanih, te da se pritiskom na dugme vrši otključavanje i oslobađa oružje. Ukazuje se da nosači futrole treba da su takvih dimenzija da se mogu pričvrstiti na opasač.

Ne mogu učestvovati osuđivani za kriminal

U postupku javne nabavke može da učestvuje samo privredni subjekat koji nije pravosnažno osuđivan i čiji izvršni direktor nije pravosnažno osuđivan za neko od krivičnih djela sa obilježjima organizovanog kriminala i korupcije.

– U postupku javne nabavke može da učestvuje samo privredni subjekat koji je izmirio sve dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ispunjenost navedenog uslova dokazuje se na osnovu uvjerenja ili potvrde organa uprave nadležnog za poslove naplate poreza, odnosno nadležnog organa države u kojoj privredni subjekat ima sjedište – navodi se u tenderu.

Za sedam laserskih obilježivača cilja za dugocjevno, automatsko vatreno oružje, bez PDV-a je opredijeljeno 13.000 eura. U specifikaciji se navodi da obilježivač "mora biti izrađen da se može koristi uz uređaje za noćno osmatranje, odnosno biti kompatibilan sa takvim uređajima".

– Integrisani i međusobno usklađen pokazivač vidljivog cilja sa infracrvenim laserom i nišanskim svjetlom (osvjetljivačem), pri čemu je laser vidljiv za ciljanje u kombinaciji sa podesivim i fokusirajućim infracrvenim osvjetljivačem. Dimenzije – dužina × širina × visina: u milimetrima 101,6mm × 71,12 × 41,91 mm, odnosno u inčima 4" × 2.8" × 1.65". Masa: u gramima 269,32g, odnosno u uncama 9.5oz. Osvjetljenje LED za rad duži od šest sati – piše između ostalog u specifikaciji.

Za 4.150 eura, bez PDV-a, kupiće se dva poluautomatska pištolja, a date su i specifikacije.

– Kalibar: 9×19 mm, kapacitet okvira, komada municije: minimum 17 komada. Dimenzije u milimetrima – dužina × širina × visina: 217 × 42 × 157 mm. Dužina cijevi u milimetrima: 120 mm. Masa sa praznim okvirom u gramima: 1330 g. Osobenost okidača, mehanizam okidanja sigurnosna dvostruka akcija. Ram: čelik, ručke: aluminijum, dodatni alat i pribor, rezervni okviri u skladu sa deklaracijom proizvođača. Dodatne osobine cijevi – bravljenje na ustima cijevi tzv. "bushing barrel" – navodi se u tenderu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:47