/ Oronula karaula u Vusanju - dan
04/12/2023 u 08:24 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ni promjenom vlasti nije promijenjen odnos prema bivšim vojnim objektima: Karaule pretvorene u ruševine

U javnom obraćanju mještani potkomovskih sela u više navrata tražili su od državnih i lokalnih vlasti da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju revitalizacije objekata i imovine

I pored brojnih obećanja, ni do današnjih dana nije ništa konkretno urađeno u cilju stavljanja u odgovarajuću funkciju nekadašnjih vojnih objekata stacioniranih na sjeveru. 

Crne Gore, nedaleko od granice sa Albanijom. To se nije desilo iako je iz nadležnih institucija isticano da se ozbiljno razmišlja da se na mjestima bivših karaula, koje su pripadale nekadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji, instaliraju turistički i proizvodni kapaciteti, koji će, prije svega, biti od koristi lokalnom stanovništvu. Ti objekti, sa pripadajućom opremom, koje su, nakon raspada Jugoslavije povremeno za svoje potrebe koristili pripadnici granične policije, već više od dvadeset godina prepušteni su konstantnom propadanju. Radi se o ljetnjim i zimskim karaulama na više lokaliteta na području opština Andrijevica, Plav i Gusinje i to u dijelu Đulića, Kuti, Desnog Grnčara, Lijevog Grnčara, Vusanja, Grebaja, Bogićevice, Jasenice, Trokuza i Treskavca.

Objekat u Jošanici svijetli primjer

Od svih karaula na području opštine Andrijevica, jedino je ona u selu Jošanica doživjela rekonstrukciju. Taj objekat je u okviru projekta "Revitalizacija lokalnih zajednica kroz turizam i rad sa mladima" preuređen u Avanturistički centar "Mojan", sa istoimenim hostelom. Pomenuti projekat je odobren u okviru prekograničnog poziva sa Kosovom i finansiran je od strane Evropske unije. Objekat je, nakon rekonstrukcije dat na upravljanje Studentskom sportskom savezu Crne Gore radi organizovanja aktivnosti sportskog i rekreativnog karaktera. Prilikom adaptacije zgrade uređeno je i dvorište nekadašnje karaule u kom se sada nalaze sportski poligoni. Od prije nekoliko godina ovaj objekat je ustupljen D.O.O Park prirode Komovi, čiji je osnivač Opština Andrijevica.

U javnom obraćanju mještani potkomovskih sela u više navrata tražili su od državnih i lokalnih vlasti da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju revitalizacije objekata i imovine.

– I pitanje bivših karaula na području Kuti i Đulića ukazuje da je poslednjih decenija malo računa vođeno o interesima lokalnog stanovništva i potrebi da se zaustavi iseljavanje naroda iz sela ispod Komova. Umjesto da se bivše karaule, onako kako je to i obećavano, stave u odgovarajuću funkciji na način što bi se na njihovom mjestu instalirali određeni kapciteti i gdje bi radili mještani, one su i do današnjih dana ostavljene na milost i nemilost zubu vremena. Zato danas u potkomovskim selima ima manje stanovnika nego što je nekad bilo vojnika u četiri karaule – navodi predsjednik Mjesne zajednice Đuliće Boban Đekić.

Iz andrijevičke lokalne uprave tvrde da su pitanje rekonstrukcije objekta bivših karaula predočili nadležnim državnim organima sa namjerom da se traže valjana rješenja kako bi se stavili u određenu funkciju.

image
Urušena karaula u mjestu Gradine - dan

– Svjesni smo da se na mjestima bivših karaula mogu instalirati turističko-uslužni sadržaji, ili neki proizvodni pogoni koji bi pružali mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Očekujemo da će država u narednom periodu prepoznati opravdanost inicijative koju smo pokretali zajedno sa lokalnim stanovništvom i da će se, uz pronalazak odgovarajućih investitora, prostor bivših karaula iskoristiti na pravi način – istakli su iz lokalne uprave.

Propadaju i planinarski domov

Zubu vremena prepušteni su i nekadašnji palninarski domovi. Jedan od njih je i "Bjeluha", na putu Murino – Čakor – Peć, koji je nakada imao stalni restoran i čak 64 kreveta za smještaj. Taj dom je imao svojevremeno i svoju malu hidrocentralu. Imao je restoran, a stariji građani Murina i Plava prisjećaju se da je on predstavljao sklonište za putnike koji su išli prema Peći, i koji su tu nalazili spas od nevremena. Nedopustiv je potpuni izostanak interesovanja svih institucija, od lokalnih do državnih za zaštitu i valorizaciju Planinarskog doma "Bjeluha". Pogubno je što građani i ne znaju u čijem se vlasništvu nalazi ovaj objekat i što se ne pokušava da se zaštiti od daljeg propadanja i valorizuje u planinarske i turističke svrhe – kazao je Nedžad Cecunjanin, ispred nevladinih organizacija iz Plava.

Gro pomenutih bivših vojnih objekata nalaze se na mjestima koji pripadaju Nacionalnom parku "Prokletije". Neki od njih su potpuno sravnjeni sa zemljom. Jedino se bivša karaula, u mjestu Jasenice, iako poprilično oronula, koristi kao školsko odjeljenje za dva đaka. Uz NVO Prijatelji Plava tvrde da svi njihovi raniji apeli i molbe državnim institucijama da se zaustavi devastacija ovih objekata, nijesu imali rezultat.

– Sve što je moglo da se ponese iz napuštenih objekata, odnešeno je. Sada su to samo obične ruševine. Tužno je to, jer osim turističke vrijednosti, ovi objekti su lako mogli da budu i mjesto gdje bi jedan broj građana ovih siromašnih sjevernih opština pronašao zaposlenje. Tim prije jer iz godine u godinu sve više turista posjećuje masiv Prokletija, kao i Plavsko i druga planinska jezera na ovom području Crne Gore – naveo je Esko Barjaktarević ispred pomenutog udruženja.

image
Ruinirane karaule - dan

I iz Opštine Plav ističu da nije dobro što se pomenuti objekti nalaze u ovakvom stanju.

– Mi smo pokretali određene inicijative sa rukovodstvima Nacionalnog parka da se bivši vojni objekti stave u funkciju. Međutim, i pored razgovora koji su vođeni, zbog različitog spleta okolnosti, do revitalizacije ovih objekata nije došlo, što je zaista velika šteta, s obziriom na to da se zna da se oni nalaze na atraktivnim lokacijama koje posjećuje veliki broj turista. No, hoćemo da se nadamo da će u narednom periodu započete inicijative uroditi plodom – nadaju se u Opštini Plav.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:28