Nišić i Vag / - GOV.ME
28/11/2023 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nišić-Vag: Nastavak saradnje OEBS-a i Crne Gore jedan od prioriteta

Šefica misije OEBS-a je kazala da će misija OEBS-a nastaviti da pruža podršku institucijama u sprovođenju aktivnosti u svim obastima koja se tiču zaštite ljudskih prava, sprječavanja trgovine ljudima i sprječavanja rodno zasnovanog nasilja.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sastala se sa šeficom misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag. Nišić se zahvalila na kontinuiranoj podršci koju OEBS pruža Crnoj Gori dugi niz godina i izrazila očekivanje da će se saradnja između Crne Gore i te organizacije intenzivirati u narednom periodu.

Posebno se osvrnula na kampanju protiv rodno zasnovanog nasilja pod nazivom „Viđi sam, nisi mali“, koju sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja, NVO Sigurna ženska kuća i Fudbalski savez Crne Gore uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, a koja je prema njenim riječima imala izuzetno pozitivan odjek za kratko vrijeme.

- Zahvalnost dugujemo koleginicama, reagovanje na kampanju je izvanredno. Takođe, zahvalni smo na vašoj podršci, cilj mi je da urgiram da se sve dobre ideje sprovedu u djelo. Smatram da je prevencija ključ svega, što je zajednička misija - istakla je ministarka Nišić.

Šefica misije OEBS-a Dominiik Vag je kazala da će misija OEBS-a nastaviti da pruža podršku institucijama u sprovođenju aktivnosti u svim obastima koja se tiču zaštite ljudskih prava, sprječavanja trgovine ljudima i sprječavanja rodno zasnovanog nasilja.

- Kampanja „Viđi sam, nisi mali“ je za samo 24 sata dala dobre rezultate. U odnosu na našu podršku ljudskim pravima, smatram da je važno uticati na učenike i studente i drago mi je što su učesnici kampanje sportisti. U većini država pitanje nasilja nad ženama i djevojčicama je sve važnija tema, pa ni Crna Gora nije izuzetak“ - dodala je Vag.

Nacionalni plan za implementaciju Konvencije Savjeta Evrope o suzbijanju i sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici za period 2023. - 2027. godine podrazumijeva i izmjenu zakonodavstva u ovoj oblasti, kao i razvoj novih i unaprjeđenje postojećih usluga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:07