КЦЦГ (насловна новог ИС) / -КЦЦГ
26/07/2023 u 18:32 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi informacioni sistem u KCCG: Istorija pacijenta dostupna i tehničarima

Naši ljekari, medicinske sestre i tehničari, imaće sveobuhvatan uvid u medicinsku istoriju pacijenta, rezultate laboratorijskih analiza, dijagnostičke slike i druge relevantne informacije kako iz naše ustanove, tako i iz svih ostalih ustanova javnog zdravstva, kazala je direktorica Ljiljana Radulović

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u funkciji je novi informacioni sistem (IS), koji će zaposlenima ove najveće zdravstvene ustanove u zemlji unaprijediti svakodnevni rad, a pacijentima i pacijentkinjama omogućiti jednostavniji, bolji i efikasniji pristup zdravstvenim uslugama. Iz naјveće zdravstvene ustanove kažu da јe cilj ovog projekta, čija je ukupna vrijednost više od tri miliona eura, uspostavljanje integralnog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji će omogućiti efikasno upravljanje cjelokupnim sistemom zdravstvene zaštite. Projekat "Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori", sprovode Ministarstvo zdravlja i program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

– Imajući u vidu da KCCG pruža više od 60 odsto ukupnih zdravstvenih usluga u Crnoj Gori, uvođenjem informacionog sistema ne samo da će se doprinijeti modernizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema, već će kroz povećanje njegove efikasnosti i značajnu uštedu i vremena i sredstava, poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga.Ključne prednosti ovog sistema su automatizovano vođenje medicinske dokumentacije u elektronskoj formi na jednom mjestu, povezivanje različitih klinika i odjeljenja i napuštanje dosadašnje prakse višestrukog unosa podataka, što je, zbog obimne dokumentacije i utrošenog vremena, značajno opterećivalo svakodnevni rad zaposlenih u KCCG-a. Dodatno, novi informacioni sistem omogućava pristup laboratorijskom i radiološkom informacionom sistemu unutar KCCG, integrisanost centralne apoteke i medicinskog dijela informacionog sistema i praćenje potrošnje ljekova po pacijentu, praćenje stanja zaliha ljekova, sanitetskog materijala, automatsko praćenje ugovora o javnim nabavkama sa integrisanosti nabavke i magacina, finansija i računovodstva, povezuje KCCG sa drugim institucijama iz zdravstvenog sistema, poput Fonda zdravstva, Instituta za javno zdravlje, Instituta za ljekove i medicinska sredstva, sa Zavodom za transfuziju krvi, omogućavajući na taj način preciznije praćenje potrošnje ljekova i racionalizaciju i efikasnije upravljanje svim finansijskim, materijalnim i ljudskim resursima KCCG-a – obјasnili su iz KCCG.

UNDP: Lekcije iz pandemije

– U vrijeme pandemije COVID-19, vidjeli smo da efikasno pružanje zdravstvene zaštite postaje još važnije u vanrednim i kriznim situacijama i shvatili da je digitalna transformacija nezaobilazna komponenta unapređenja kvaliteta života svih građana i građanki. Zato smo, zajedno sa Vladom Crne Gore, i uz podršku ostalih razvojnih partnera, podržali kreiranje rješenja koja jačaju zdravstveni sistem, ubrzavaju digitalnu transformaciju institucija i omogućavaju široku upotrebu digitalnih alata, uvijek sa fokusom na građane i građanke i njihove potrebe – poručila je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao јe da će zahvaljuјući ovom sistemu, biti ostvaren bolji uvid u raspoložive zdravstvene resurse KCCG, kvalitetnije planiranje i praćenje razvoja KCCG, dok će samoј ustanovi olakšati upravljanje veoma složenim sistemom, ljudskim, finansijskim i matrijalnim resursima u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite po principu građanin/pacijent u centru.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović izjavila je da uvođenje novog informacionog sistema predstavlja prekretnicu u radu ustanove.

– Uvođenjem centralizovanog sistema za skladištenje i dijeljenje medicinskih informacija, olakšaćemo pristup relevantnim podacima, što će ubrzati proces dijagnostike i liječenja. Naši ljekari, medicinske sestre i tehničari, imaće sveobuhvatan uvid u medicinsku istoriju pacijenta, rezultate laboratorijskih analiza, dijagnostičke slike i druge relevantne informacije, kako iz naše ustanove, tako i iz svih ostalih ustanova javnog zdravstva. Ovo će omogućiti bolju koordinaciju timova, efikasniju podjelu rada i donošenje informisanih odluka – kazala je dr Radulović.

Prema njenim riјečima, uvođenjem elektronskog sistema zakazivanja pregleda i izdavanja uputa, pacijenti će moći da zakažu svoje termine brže i jednostavnije. Potpunom implementacijom sistema u narednom periodu, omogućiće se i bolje upravljanje resursima, kako ljudskim, tako i materijalnim, što će olakšati planiranje sredstava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:56