/ ILUSTRACIJA FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ
26/05/2023 u 12:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obuhvat HPV vakcinacijom u Beranama skoro 53 odsto

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje , u Beranama je u četvrtak održan šesti „Karavan zdravlja i vakcinacije“, čiji je osnovni cilj promocija zdravlja i imunizacije kao izuzetne preventivne mjere i povećanje njene vidljivosti u zajednici

U Beranama je skoro 53 odsto djevojčica rođenih 2013. godine primilo HPV vakcinu, i to je najveći obuhvat tom vakcinom u Crnoj Gori, kazala je direktorica beranaskog Doma zdravlja Marica Janković.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u Beranama je u četvrtak održan šesti „Karavan zdravlja i vakcinacije“, čiji je osnovni cilj promocija zdravlja i imunizacije kao izuzetne preventivne mjere i povećanje njene vidljivosti u zajednici.

„To je bila prilika da građani „Udahnu zdravlje“, informišu se i donesu pravu odluku za svoje i zdravlje sebi najvažnijih osoba“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su rekli da je mjerenje pritiska i šećera u krvi bilo omogućeno za sve posjetioce.

To je, kako su dodali, kod građana izazvalo veliko zadovoljstvo, jer su mogli da provjere svoje zdravlje bez čekanja i na licu mjesta dobiju savjete i preporuke od kompetentnih stručnjaka.

„Takođe, pojedini građani i građanke su bili vakcinisani na licu mjesta, dok je veliki broj posjetilaca iskoristio dostupnost lokalnih ljekara i zakazao vakcinaciju kod svog izabranog doktora u Domu zdravlja“, kaže se u saopštenju.

Janković je kazala da joj je čast da prisustvuje takvoj manifestaciji koja, prije svega, predstavlja zdrave stilove života.

Ona je rekla da su građani imali priliku da porazgovaraju sa kompetentnim zdravstvenim radnicima i dobiju više informacija o svim pitanjima i benefitima imunizacije COVID-19, MMR i HPV vakcinom i informišu se o svim nejasnoćama u vezi sa vakcinacijom.

„Iskoristiću priliku da istaknem da je obuhvat sa HPV vakcinom za djevojcice 2013. godište u Beranama 52,8 odsto i da je to najveći obuhvat tom vakcinom u Crnoj Gori“, navela je Janković.

Ona je kazala da je ova akcija Ministarstva zdravlja još jedan pokazatelj da je moguće građanima omogućiti brzu provjeru zdravlja i otkloniti nedoumice o zaraznim bolestima, kao i zaštititi ih od njih.

„Pozivam sve građane da se vakcinišu, i da naglasim da naša ustanova Dom zdravlja Berane stoji na raspolaganju za sve vrste usluga i pomoći“, istakla je Janković.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović podsjetila je da je SZO nedavno donijela odluku da COVID-19 više ne predstavlja vanrednu situaciju na globalnom nivou.

Ona je navela da je tokom pandemije administrirano više od 13 milijardi doza vakcina.

Brajović je kazala da je upravo vakcinacija protiv COVID 19 dala ključni doprinos da se promijeni putanja pandemije i izađe iz pandemijskog tunela.

Ona je dodala da se tokom pandemije uvidjelo da su vakcine bezbjedne i spašavaju živote.

“Uvjerili smo se da je ključni sastojak svake vakcine zapravo povjerenje koje se gradi kroz dvosmjernu komunikaciju između zdravstvenog radnika i građanina, utemeljenu na nauci, znanju i činjenicama”, rekla je Brajović.

Ona je pozvala sve građane i građanke Berana da vakcinišu svoje najbliže, djecu, ako to već nijesu pravovremeno učinili, i sebe, ako spadaju u rzičnu kategoriju kada je riječ o koronavirusu.

“Vakcinacija čuva naše zdravlje i dodaje zdravlje godinama”, poručila je Brajović.

Pomoćnica sekretara u Sekreterijatu za opštu upravu u Opštini Berane, Olja Deletić, navela je da će o značaju imunizacije i ostalim stručnim temama građane bliže upoznati kompetentni zdravstveni radnici.

„Pozivam građane da se u što većem broju odazovu, obave preglede bez čekanja i razmotre mogućnost imunizacije“, rekla je Deletić.

Specijalista epidemiolog iz IJZ-a, Anton Đuravčaj, kazao je da su karavani uvjek kroz vrijeme donosili novu energiju.

“Današnji Karavan zdravlja i vakcinacije omogućava građanima da neposredno sa ljekarima i zdravstvenim radnicima dobiju potrebne informacije i da se upoznaju sa benefitima koje imunizacija pruža”, rekao je Đuravčaj.

Vakcina je, kako je naveo, jedna od najvećih naučnih dostignuća čovječanstva.

“Pravovremenom vakcinacijom ulaže se u zdraviju budućnost za sebe, porodicu i društvo u cjelini” , istakao je Đuravčaj.

Inicijativu „Karavan zdravlja i vakcinacije“ pokrenuli su Ministarstvo zdravlja, IJZ i SZO, u saradnji sa domovima zdravlja, a u okviru projekta jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID-19 u Crnoj Gori, koji finansiraju Američka vlada i agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Iz IJZ-a su naveli da su Sjedinjene Američke Države, preko USAID-a, dodijelile 2,7 miliona USD hitne pomoći kako bi pomogle Crnoj Gori da otkrije, upravlja i liječi COVID-19, ali i ojača i održi kapacitete za reagovanje, kako bi se ublažili uticaji pandemije na javno zdravlje i socio-ekonomske posljedice.

Oni su podsjetili da je cilj “Karavana zdravlja i vakcinacije” promovisanje prednosti imunizacije kao intervencije koja spašava živote.

Kako su rekli, iako je SZO proglasila kraj vandredne situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, vakcinacija vulnerabilnih kategorija društva je i dalje jaka preporuka.

U okviru karavana bio je upriličen i zanimljiv kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:44