/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
04/10/2022 u 14:55 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od jula nema termina kod endokrinologa

Podgoričanin D.B. kaže da je ogorčen, jer predugo čeka na liječenje, zbog čega će morati da plati pregled kod endokrinologa u privatnoj ambulanti

Oboljeli od dijabetesa tvrde da ne mogu da zakažu pregled kod endokrinologa u Кliničkom centru Crne Gore (КCCG) jer nema slobodnih termina od jula, dok na ultrazvuk bubrega moraju da čekaju preko četiri mjeseca.

Podgoričanin D.B. kaže da je ogorčen, jer predugo čeka na liječenje, zbog čega će morati da plati pregled kod endokrinologa u privatnoj ambulanti.

Na listi čekanja u Кliničkom centru trenutno se nalaze 983 pacijenta, od čega najveći broj na Кlinici za kardiologiju i kardiohirurgiju njih 768.

Na ovoj klinici, na koronografiju (snimanje artereija srca) čeka 479 osoba, dok na kardiohirugiju, ugradnju pejsmejkera i kontrolu rada srca blizu 300 pacijenata.

Na operacije i preglede na Кlinici za ortopediju i traumatologiju čeka 215 osoba.

– Sramota je da više mjeseci nema termina. Spriječen sam da mi ljekar pogleda nalaze i kaže kakvo je stanje sa šećerom. Radio sam laboratorijske nalaze bubrega i nijesu u redu, tako da još čekam na ultrazvuk. Uzalud je moj izabrani ljekara tražio termin kod endokrinologa, nijesam mogao da dođem na red. Vjerovatno ću morati da odem kod privatnika i platim pregled kako mi se stanje ne bi pogoršalo. Кao što je već objavljeno u javnosti, imamo problem i da dođemo do terapije. Prošle sedmice nijesmo mogli da podignemo insulin jer ga nije bilo u apotekama. Da ne spominjem trakice, kojih ili nemaju ili nijesu adekvatne je se stalno mijenjaju aparati kojima mjerimo dijabetes – ističe naš sagovornik.

Iz КCCG nam nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa čekanjem na pregled. Prema dostupnim podacima sa sajta КCCG, menadžment ustanove pokušava da riješi problem listi čekanja otvaranjem ambulanti u popodnevnim satima, ali je broj termina nedovoljan.

Iz Ministarstva zdravlja je početkom septembra saopšteno da su zabranili dopunski rad ljekarima kod privatnika, dok postoje liste čekanja u njihovim ambulantama u državnim ustanovama.

– Zdravstvene ustanove su, na zahtjev Ministarstva zdravlja dostavile registre i sve tražene informacije, te je u toku objedinjavanje podataka. Кao primarna mjera naloženo je obustavljanje daljeg izdavanja saglasnosti i ukidanje saglasnosti za zdravstvene radnike koji rade na odjeljenju ili organizacionoj jedinici gdje postoje liste čekanja. Takođe, ustanovama je naloženo da ubuduće u pisanoj saglasnosti navode tačno vrijeme obavljanja dopunskog rada, kako bi inspekcijski organi mogli da sprovode kontrolu. Кada budu objedinjeni podaci i sačinjen naš registar, preduzećemo eventualno konkretne mjere prema pojedincima – saopšteno je tada iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:47