Odobrena prva stipendija za pohađanje programa Koledža Evrope / - MPNI
27/08/2024 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odobrena prva stipendija za pohađanje programa Koledža Evrope

Na osnovu pristiglih prijava i realizovanog procesa selekcije Koledža Evrope, Crna Gora je dobila prvu stipendistkinju za pohađanje programa koledža Evrope za kampus u Tirani, za akademsku 2024/25. godinu.

Odabrana kandidatkinja Mina Milović školovala se u nekim od najprestižnijih obrazovnih institucija širom svijeta, dok svoj pripravnički staž završava u Evropskom parlamentu u Briselu. Mina će biti jedan od trideset studenata prve generacije ovog koledža u Tirani.

U fokusu ovog kampusa biće tretirana pitanja EU, evropska transformacija i integracija.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i rektorka Koledža Evrope Federika Mogerini (Federica Mogherini) potpisale su 24. aprila 2024. godine u Podgorici Memorandum o razumijevanju i uspostavljanu šeme stipendiranja između Vlade Crne Gore i Koledža Evrope.

- Na taj način Vlada Crne Gore je omogućila stipendiranje crnogorskih studenata za pohađanje programa u kampusima Koledža Evrope u Tirani, Natolinu i Brižu. Korišćenjem ovih stipendija, crnogorskim studentima se pruža mogućnost da značajno unaprijede nivo svog obrazovanja i stručnosti koja je neophodna na putu ka evropskim integracijama - saopšteno je iz MPNI.

Ukupne troškove pohađanja Koledža za program u Tirani, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju, pokriva Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

Programi Koledža Evrope su interdisciplinarni i usmjereni na razvoj kritičkog mišljenja, liderstva i međunarodne saradnje. Pristupanjem ovim programima, crnogorski studenti imaju priliku da steknu znanja i vještine koje su ključne za uspješnu karijeru u današnjem globalnom društvu. Studenti značajno obogaćuju svoj akademski diskurs i usmjereni su na postizanje profesionalnih ciljeva i globalnu perspektivu.

MPNI sufinansira školarine za 40 kandidata upisanih u prvu godinu master studija

Priključenje programu stipendiranja Koledža Evrope omogućava crnogorskim studentima direktnu povezanost sa evropskim obrazovnim i istraživačkim mrežama. Ova veza svakako doprinosi različitim modelima saradnje u budućnosti poput zajedničkih istraživačkih projekata i partnerskih inicijativa.

Saradnjom sa Koleđžom Evrope, Crna Gora nastoji ojačati svoje akademske institucije i doprinijeti unapređenju postojećeg obrazovnog sistema. Stipendiranje mladih za postdiplomske studije u okviru Koledža Evrope ostvariće značajan uticaj na pojedince i društvo u cjelini, doprinoseći razvoju talenata, izvrsnosti i dugoročnom prosperitetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 14:55