/ - фото: МУП
15/12/2021 u 10:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Одржан састанак у вези са процјеном капацитета управљања ризиком од шумских пожара

В.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић изразио је задовољство што на састанку учествују представници свих релевантних институција

У просторијама Директората за заштиту и спашавање МУП-а, одржан је састанак у вези са процјеном капацитета управљања ризиком од шумских пожара, на којем су поред представника Директората за заштиту и спашавање МУП-а учествовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за шуме, Националних паркова и Завода за хидрометеорологију и сеизмологију. 

- В.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић поздравио је присутне и изразио задовољство што на састанку учествују представници свих релевантних институција на националном нивоу, које су укључене у активности превенције, припремљености и одговора на шумске пожаре. Такође, захвалио се представницима Конзорцијума програма на подршци и раду на унапређењу система заштите и спашавања од пожара и том приликом указао на чињеницу да су пожари веома чест хазард у Црној Гори и да се ризику од пожара мора приступити на организован и систематичан начин. Истакао је да је једна од важних активности у будућем раду процјена капацитета управљања ризиком од шумских пожара у Црној Гори- наводе у саопштењу.

Циљ овог састанка био је да се са експертима из италијанске истраживачке фондације за праћење стања животне средине (ЦИМА) разговара о институционалном и правном оквиру за превенцију, припремљеност и реаговање на шумске пожаре, као и размијене искустава о методологијама за процјену ризика од шумских пожара на националном и локалном нивоу.

Састанак је показао спремност свих учесника да јачају сарадњу и раде заједно на  припреми процедура и креирању алата за смањење ризика од шумских пожара у Црној Гори. Такође, састанак је омогућио да се идентификују изазови за побољшање ефикасности мапирања ризика од шумских пожара у Црној Гори. У наредним мјесецима радиће се на изради техничких смјерница за управљање ризиком од шумских пожара на различитим нивоима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:36