Protest prosvjetnih radnika / FOTO: IVAN PETROVIC-IPE
19/04/2024 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osnovni sud utvrdio: Štrajk prosvjetara bio nezakonit

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da prekid rada prosvjetnih radnika u februaru nije organizovan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, što ga, kako je saopšteno iz tog suda, čini nezakonitim.

U obrazloženju presude Osnovnog suda navodi se da je tokom postupka utvđeno da Odluka o stupanju u granski štrajk sadrži odrednicu po pitanju vrste štrajka, zahtjeve učesnika, datum početka štrajka, opis mjesta održavanja i sastav štrajkačkog odbora.

- S tim što je način na koji će se granski štrajk voditi određen Aktom o minumu procesa rada koji je sastavni dio ove Odluke - kaže se u saopštenju Osnovnog suda.

Navodi se da akt o utvrđivanju minimuma procesa rada u pravno-tehničkom smislu predstavlja zaseban akt, koji se donosi apriori, kako bi preventivno egzistirao u pravnom životu u slučaju nastanka okolnosti koje bi za posljedicu imale organizovanje štrajka u sektoru javnog obrazovanja.

- I u materijalno-pravnom smislu predstavlja temelj za donošenje zakonite odluke o stupanju u granski štrajk, pri čemu ovlašćenje da u tom pravcu pregovaraju i postignu sporazum imaju nadležni organ državne uprave, reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativnog sindikata, odnosno Arbitražno vijeće Agencije za mirno rješavanje radnih sporova - pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da se, kada se navedeno dovede u vezu sa činjenicom da je Akt o minimum procesa rada donijet jednostrano od tuženog, dolazi do zaključka da Akt nije donijet u skladu sa Zakonom o štrajku, a što ga, kako se dodaje, čini nezakonitim.

Prema ocjeni suda, Štrajkački odbor Sindikata prosvjete, donoseći Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, nije ispoštovao odredbe Uredbe o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja.

Dodaje se da se radi o Uredbi koja bila na snazi u vrijeme donošenja Odluke od 22. januara i Akta o minimumu procesa rada od 7. februara, kao sastavnog dijela navedene Odluke.

Iz Osnovnog suda su rekli da protiv presude stranke imaju pravo na žalbu Višem sudu u Podgorici u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

Ni dva mjeseca od prekida štrajka nema povećanja plata: Prosvјetari do sada dobili јedino tužbu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:30