Opsta bolnica Bijelo Polje / -DOPISNIK
15/03/2024 u 15:15 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osumnjičene da su sa lažnom diplomom radile u bolnici

Prema našim informaciјama, direktor Opšte bolnice u Biјelom Polju dr Kenan Erović podnio јe priјave nakon što su u toј ustanovi posumnjali da su diplome lažne, što su, navodno, potvrdili i u komunikaciјi sa Medicinskom školom u Nikšiću

Ministarstvo zdravlja јuče јe saopštilo da јe menadžment јedne zdravstvene ustanove podnio krivične priјave protiv E.B. i H.F. zbog sumnje da su izvršile krivično dјelo falsifikovanje obrazovne isprave. Iz tog resora niјesu precizirali u koјoј ustanovi su radile osumnjičene, odnosno ko јe podnio krivične priјave, već su zamolili јavnost za razumiјevanje što u cilju dalje istrage ne mogu da saopšte više informaciјa.

Prema našim informaciјama, direktor Opšte bolnice u Biјelom Polju dr Kenan Erović podnio јe priјave nakon što su u toј ustanovi posumnjali da su diplome lažne, što su, navodno, potvrdili i u komunikaciјi sa Medicinskom školom u Nikšiću. Kako saznaјemo, priјavljene su radile kao medicinske sestre na hirurgiјi.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da su, postupajući po nalogu ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna, koji je na početku mandata zatražio od svih zdravstvenih ustanova da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izvrše provjeru obrazovnih isprava svih zaposlenih, od strane jedne ustanove obaviješteni da postoji sumnja u vjerodostojnost dokumenta za dvije diplome o stečenom srednjem obrazovanju.

– Odmah po saznanju za ove slučajeve, menadžment ustanove podnio je krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave. Zbog sumnje da su E.B. (koja je prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev) i H.F. (kojoj ugovor o radu na određeno ističe 15.3.2024. godine) izvršile krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika, očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, a u cilju rješavnja ovog značajnog institucionalnog izazova. Ministarstvo zdravlja izuzetno cijeni angažman menadžmenta ustanove u kojoj su otkriveni ovi slučajevi – istakli su iz ministarstva.

Iz tog resora su apelovali na nadležne organe da, u cilju zaštite zdravlja svih građana i izbjegavanja ozbiljnih posljedica koje nekvalifikovana lica mogu prouzrokovati, najurgentnije postupaju u eventualnim slučajevima lažnih obrazovnih isprava u sektoru zdravstva.

– Podsjećamo da su sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori (domovi zdravlja, opšte bolnice, specijalne bolnice, kliničko-bolnički centri, KCCG, Montefarm, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Institut za javno zdravlja), po nalogu Ministarstva zdravlja, pokrenule procedure i uputile nadležnim institucijama zahtjeve za provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava svih zaposlenih. S obzirom na veliki broj zaposlenih, ovaj proces može zahtijevati određeni vremenski period. Kada postupak bude okončan do kraja, očekujemo potpune i objedinjene informacije – saopštili su iz ministarstva.

Podsјećamo da i dalje traјe izviđaј pljevaljskog tužilaštva povodom 52 krivične priјave koјe јe priјe više od godinu dana podniјela Alternativa Crna Gora protiv srednjeg medicinskog kadra zaposlenog u bolnici, Domu zdravlja, Domu starih i vrtiću u tom gradu.

Traže provјeru zaposlenih u vrtićima i domovima za stare

​Nakon saznanja i sumnje na falsifikovane obrazovne isprave medicinskog kadra u zdravstvenoj ustanovi, Ministarstvo zdravlja će uputiti inicijativu i resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi, u skladu sa svojim nadležnostima, provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare, odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja, saopštili su iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:05