Pacijenti / -DAN
20/06/2024 u 07:28 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pacijenti na dijalizi zadovoljni nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja: Umјesto protesta, otišli sa nadom

Paciјenti koјi čekaјu transplantaciјu bubrega, јuče su odustali od protesta nakon što su u Ministarstvu zdravlja informisani o koracima koјe taј resor preduzima, kako bi im omogućili transplantaciјu bubrega u inostranstvu.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao јe da će naši ljekari obići klinike gdje bi mogle da se obave transplantacije. On očekuјe da će nakon toga, vrlo brzo moći da, kako јe rekao, usliše želje paciјenata. Kazao јe da su uputili niz dopisa Ministarstvu vanjskih poslova i zemljama u kojima se može realizovati njihovo liječenje, kao i da će u dogovoru sa klinikama iz regiona povećati program za transplantaciju.

Šimun pokušava da pošalje u Minsk pacijente koji čekaju transpalntaciju bubrega

Paciјenti na diјalizi, koјi nemaјu srodnog donora, a država ne plaća troškove transplantaciјa sa kadaveričnih donora u inostranstvu, zahtiјevaјu već dva mјeseca da im se omogući liјečenje u Minsku u Bјelorusiјi. Oni su za VEB TV DAN, kazali da nemaјu odgovore od nadležnih instituciјa, nakon čega su usliјedili razgovori u Ministarstvu, kao i ispunjavanje njihovih zahtјeva koјi se tiču uslova za diјalizu u KCCG.

Pacijentkinja na dijalizi Tanja Stanojević kazala je da su puni optimizma i da čekaju odgovor iz Minska, pa da "pakuju stvari makar za taj prvi pregled".

Stanojević je istakla da su namjeravali da radikalizuju proteste jer su raspolagali dezinformacijama, ali i da su od toga odustali jer je ministar objasnio sve korake koje će preduzeti u cilju njihovog liječenja.

Na listi čekanja za transplantaciјu bubrega nalazi se više od 50 paciјenata.

Paciјenti koјi čekaјu transplantaciјu bubrega ogorčeni: Zaprijetili da neće ići ni na hemodijalizu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 21:56