Pejović, Monstat / - SCREENSHOT; SKUPšTINA CG
14/12/2023 u 16:02 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odlaže se završetak popisa za 10 dana

Do sjutra u 12 dostavićemo Tužilaštvu originale popisnica za sve slučajeve gdje se sumnja da je prekršen zakon, saopštio je Pejović

Završetak popisa stanovništa, koji je počeo 3. decembra, odlaže se za deset dana. Popis će trajati do 28. decembra, saopštio je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović. 

Odluka je saopštena na današnjoj sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.  

On je ocijenio da popis teče zadovoljavajućim tokom u 90 odsto opština. 

Osvrćući se na upotrebu olovaka piši-briši, Pejović je kazao da će Monstat do sjutra u podne obavijestiti zvanično Tužilaštvo o pojedinostima.

- Mi smo već htjeli da pokrenemo prijavu za prekršaje. Međutim upravo prije pola sata sam kontaktiran od strane Odjeka za suzbijanje kriminala i korucije i tužilaštva i u obavezi smo sjutra do 12 sati da dostavimo originale popisnica za sve slučajeve gdje se osnovano sumnja da je prekršen zakon. Tako da će već nadležni organi u ovom dijelu odreagovati - kazao je Miroslav Pejović.

On je kazao da je simptomatično da kod jednog instruktora ima šest popisivača koji su koristili olovku piši-briši.

- Mi ćemo u svakom slučaju obavijestiti istražne organe o tome - poručio je on.

Konstatovao je da će se ovim popismo utvrditi mnogi važni podaci, kao i jedan od najvažnijih - tačan broj stanovnika i onih koji žive u inostranstvu. 

Pomoćnica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković je konstatovala da su očekivanja da će broj stanovništva u Crnoj Gori najvjerovatnije biti manji u odnosu na prošli popis, ali da do konačnog zaključka treba sačekati konačne rezultate.

Nikola Rakočević, predsjedavajući današnjom sjednicom Odbora, ukazao je da zbog produženja popisa treba razmisliti o povećanju zarada popisivača i instruktora. 

On je rekao da iako je evidentiran problem upotrebe olovaka piši-briši, to nije sistemski problem, ali da za njegovo rješenje treba naći adekvatano rješenje.  

Član Odbora Dejan Dragović, kopredsjedavajući sjednice Odbora, saopštio je da je moguće da se do naredne sjednice Odbora izvještaj o problemu upotrebe piši-briši olovaka obavijesti Skupština Crne Gore, kao problemu koji može da eskalira.

Pejović je konstatovao da u 20 opština nisu prijavljene nepravilnosti, dok u pet jesu.

On je saopštio da 47 domaćinstva je u potpuinosti odbilo da se popiše,  a 138 domaćinstava komisije Monstata moraju posjetiti i ubijediti da učestvuju u popisu.

U Budvi, kao u Kotoru, Tivtu i Cetinju je dinamika popisivanja slabija, ali popisavača ima dovoljno i popis će biti realizovan uspješno. U Podgorici je, kako je kazao, situacija komplikovanija. 

Remiković je precizirala da su tri popisivača imali kopije, a četiri olovku piši-briši. Kod tri popisivača utvrđena je potpuna vjerodostojnost podataka, a kod šet je istraga još u toku. 

Nikola Zirojević je pitao kako se vrši procedura provjere podataka popisnih listova kod 16 popisivača koji su koristili olovje priši-briši.

Remiković je kazala da su provjere u toku, a da su raskinuti ugovori sa svim popisivačima koji su koristili ovu olovku. Remiković je kazala i da je na prošlom odboru upravo Zirojević dao ideju da popisni obrasci mogu da se popunjavaju ovom olovkom, te su onda u Monstatu krenuli u provjeru. 

- Na dosta obrazaca je probano da se vidi da li je korišćena olovka. Kod ejdnog popisavča je otkriveno da je koristio samo u dva slučaja ovu olovku. 

Rakošević je kazao da poziva u ime odbora da je Tužiulaštvo počelo da radi svoj posao iz svoje nadležnosti, napominjući da je svakom stalo, bez obzira na "stranu", da se utvrde nepravilnosti.  

Utvrđeno je da Monstat nema učešće u ovom problemu, kao i opštinske popisne komisije. Može se utvrditi da su dio problema samo popisivači koji su olovku koristili - kazao je Rakočević.  

Ovaj odbor mora utvrditi metodologiju, proces utvrđuvanja vjerodostojnosti podataka sa popisa, kazao je on.

- Na koji način će se provjetiti podaci, prije unošenja u bazu podataka. Svim akterima u procesu odgovara dabijemo apsolitno vjerodostojne podateke - kazao je on i podsjetio da ćemo na raspolaganju imati softver kojim ćemo na kraju provjetiti podatke. 

Monstat je do sada pokazao visok stepen profesionalnosti, utvrdio je on.

Slađana Kaluđerović je upitala predstavnike Monstata da li su popisavači koji su učestvovali u nepravilnostima mogu da se povežu, to jest da li može da se kaže da je riječ o organizovanoj akciji. 

Monstat: Popisivači koristili olovke piši-briši, u toku je istraga

Dragović je kazao da se nepravilnostima moraju baviti zakonodavni i istražni organi, a da se Odbor mora baviti samo savjetodavnom problematikom.  

Gordan Stojović je upitao ko je prvi koristio ovu olovku, a odgovor mu je dala Remiković, koja je navela da je prvi popisivač koji je koristio ovu olovku otkriven u Podgorici. 

Nikola Camaj je pozvao građane da kontrolišu olovke koje koriste popisivači, jer kako je kazao svima je u interesu da dobijemo istinite podatke, jer se na osnovu njih narednih deset godina grade razvojne politike.

- U Ulcinju fali popisnih listića na albanskom jeziku, nema ni listića za obavještenja na albanskom jeziku. U Baru se pojavio problem popisivanja članova porodice koji nisu tu, čak i djece. Moramo da ohrabrimo građane da provjere podatke - kazao je on.

Vladislav Bojović je rekao da se od Tužilaštva očekuje da se ova afera mora rasvijetliti do kraja. On je upoznao članove Odbora i sa problemom da neki popisivači ne ostavljaju redovno obavještenja sa svojim podacima, jer je evidentirano da građani imaju problem sa uspostavljanjem kontakta sa njima.    

Korišćenje olovaka piši-briši može da naruši povjerenje u popisni proces, zaključio je član Odbora Damir Gutić. 

Sonja Milatović je upitala predstavnika Monstata da li im je omogućeno korišćenje centralnog registra stanovništva od strane MUP-a.

Pejović je odgovorio da su predstavnici Monstata juče održali sastanak sa ministrom MUP-a i da je dogovoreno da Uprava za statistiku uputi zvanični zahtjev za korišćenje centralnog registra stanovništva.

Jovan Vučurević je kazao da na je broj popisanih potvrđuje dobru dinamiku popisnog procesa i naglasio da svim nepravilnostima treba da se bavi Tužilaštvo.

Pejović je odgovorio Camaju da su u Monstatu konstantno dobijali informacije da stanovništvo ne želi upiutnike na albanskom već na crnogorskom jeziku. 

On je pozvao stanovništvo na strpljenje poručivši da će "popisivači doći do svake kuće". 

ON je kazao i da prvi put čuje da u Baru postoji problem da se ne mogu popisati članovi porodice koji trenutno borave u inostranstvu.

- Kada dođe do momenta da se unesu svi podaci Monstat će posebnu kampalju sprovesti da stanovnici u roku od mjesec dana provjere svoje podatke - poručio je Pejović. 

Suljo Mustafić je kazao da se popisuju Rusi, Ukrajinci, Turci, pa bi bila šteta da ne popišemo Bošnjake, Hrvate, Albance, Srbe, Crnogorce, koji su odavde, koji tu plaćaju porez - poručio je on.

Vilj je da se svi popišu, da dođemo do tačnih rezultata, kazao je on i istakao da ima povjerenje ljudima iz Monstata.

On je ukazao da u opštinama Ulcinj i Tuzi nisu do sada odgovorili na zahtjev da se ispunili 

- Iz ovog procesa treba da izađemo jedinstveni a ne podijeljeni. Jako je važno da shvatimo da je produženje roka na 28. decembar veoma važan da se popisu svi oni koji imaju pravo da se popisu, jer to su naši građani koji moraju imati prioritet - poručio je on.

Naser Rusembegović član popisne komisije iz Ulcinja je kazao da do juče u ovoj opštini nije bilo nepravilnosti. Bilo je, kako je rekao, nekih nejasnoća i 3-4 odbijanja.

- Do juče popisano u Ulcinju 17.763, od toga preko 4 hiljada domaćinstava i stanova preko 16.000 - saopštio je on.

U jednom danu je fnedostajalo popisnog materijala a za njih je u Podgoricu lično pošao jedan službenihk opštine, rekao je on odgovarajući Camaju. 

Odgovarajući Gutiću, kazao je da mu nije poznat slučaj da je građaninu dozvoljeno da prijavi stan ali ne da se on sam popiše. 

On je rekao i da mu je nepoznato da je Bošnjačko vijeće uputulo zahtijev da bude član popisne komisije. Naprotiv, kako je kazao, bilo bi im od velike pomoći da imaju člana ovog vijeća u popisnoj komisiji.

- Ukoliko zakon dozvoljava da sada dodamo još jednog člana komisije, ja nemam protiv - odgovorio je on. 

Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bar i barske popisne komisije je kazao da popis u ovoj opštini vrši u 335 popisnih krugova, a do sada je završeno 120.

- Do juče je popisano je do juče 40.417 lica - saopštio je on.

U međuvremenu popisna komisija je od početka popisa proširena sa osam proširena za još dva člana iz opozicionih partije i jednim članom iz nacionalnog vijeća.

- Još nismo dobili ime iz Nacionalnim savjetom srpskog naroda. Čim dobijemo ime zatražićemo od Monstata da se popisna komisija proširi za još njihovog člana - kazao je on. 

Raičević je rekao da je danas dogovoreno da formiraju dvočlane komisije koje će istražiti sve slučaje odbijanja popisa u barskoj opštini.

On je rekao da ne može da garantuje da pojava popisivanja sa olovkama piši-briši nema u barskoj opštini i da je zabrinut onim što je čuo na sjednici Odbora. 

Predsjednik Opštine Žabljak i predsjednik popisne komisije Radoš Žigić je izrazio zabrinutost podatkom da je do sada  popisano 3.720 praznih stanova. On je ukazao i da je "jedan značajan broj Žabljačana upisan u drugim opštinama", iako su građani ovog grada.

Marko Kovačević, predsjednik nikšićke opštine i popisne komisije je saopštio da je do juče u Nikšiću popisano 55.635 stanovnika, 18.377 domaćinstava i 22.686 stanova.

On je rekao da smatra da je ključno kod popisivanja olovkom piši-briši utvrđivanje namjere. U Nikšiću nisu evedentirane nepravilnosti toga tipa, osim razlika u rukopisu, a svaki slučaj koji je izazivao sumnu je istražen prije upisivanja podataka, naglasio je on.

On je pozvao građane da daju tačne podatke o sebi, jer će samo tako država moći da pomogne.

Vesna Samardžić iz popisne komisije Herceg Novi je kazala da je veoma zadovoljna popisnim procesom u tom gradu. Saopštila je da je do juče u Herceg Novom popisano 27.334 osoba, 9.529 domaćinstava i  20.379 stanova. 

Kako je kazala, smatra da ćče konačni podaci pokazati da u Herceg Novom broj domicilnog stanovništva opada, ali raste broj stranaca.  

Osvrćući se na slučaj olovaka piši-briši, ona je kazala da je bitno utvrditi namjeru popisivača koji su ih koristili. 

Članica popisne komisije Glavnog grada Slađana Anđušić je rekla da je u Podgorica do sada popisano 121.496 stranovnika, 52.020 stanova i 40.557 domaćinstava.

Na terenu popis vrši 90 instruktora i 762 popisivača, saopštila je Anđušić.

Govoreći o otkrivenim popisivačima koji su koristili olovku piši-briši Anđušić je saopštila da su oni isključeni iz procesa popisa.

- Oni nisu više na terenu. Večeras do 20 časova biće sačinjeni jednostrani raskidi ugovora. Raskinuće se ugovori i sa jednim instruktorom - saopštila je ona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
POPISODBOR
09. maj 2024 05:01