foto: Monstat / -FOTO: MONSTAT
11/04/2024 u 17:20 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Uprave za statistiku za "Dan": Podatake iz popisa unosićemo do avgusta

Unos podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova odviјa se planiranom dinamikom i nema kašnjenja, tvrde iz Uprave za statistiku – Monstat. Za "Dan" su iz te instituciјe kazali da јe unos podataka započet 1. februara.

– Očekuje se da će unos i obrada podataka trajati oko šest mjeseci, kako je i ranije komunicirano u javnosti. Unos podataka se odvija u skladu sa planiranom dinamikom i nema kašnjenja – saopštili su iz Monstata.

Obјašnjavaјu da јe objavljivanje rezultata popisa definisano članom 30 Zakona o popisu.

– Istim je predviđeno da će konačne rezultate Uprava za statistiku objaviti prema godišnjem planu zvanične statistike i kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Navedenim dokumentima je definisano da će se saopštenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine objavljivati sukcesivno u drugoj polovini 2024, nakon unosa, obrade i kontrole podataka – navode iz Monstata.

Podaci prikupljeni u decembru

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, kada je odložen zbog pandemije virusa korona. Tehnički razlozi su bili obrazloženje za izostanak popisa tokom 2022. godine.

Tehnička vlada premijera Dritana Abazovića popis je zakazala za 1. novembar. Nakon promjene izvršne vlasti, a zbog najave bojkota popisa od strane opozicije, nova Vlada je popis odložila za 30. novembar, a potom za 3. decembar, kada se počelo s njegovom realizacijom.
 

Berane od popisa do popisa ostalo bez 10.000 žitelja

Preliminarni rezultati popisa pokazuјu da u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za dva odsto više nego 2011. godine. Popisom su, kako su raniјe kazali iz Monstata, prikupljeni podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana, dok su tokom faze prikupljanja podataka ukupno popisana 673.203 lica.

– Cilj objavljivanja preliminarnih rezultata popisa je da se pravovremeno zadovolje interesovanja korisnika do publikovanja konačnih rezultata popisa. Preliminarni rezultati popisa sadrže osnovne podatke o ukupnom broju popisanih lica, broju stanovnika, domaćinstava i stanova izvedenih na bazi rezultata za popisne krugove tokom terenskog rada, a predstavljenih kroz zbirne vrijednosti po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore. Ovi podaci nijesu prošli sveobuhvatan proces statističke obrade podataka i podložni su promjenama, tj. reviziji do objavljivanja konačnih rezultata. Nakon unosa podataka prikupljenih popisom, sprovedenih statističkih kontrola i statističke obrade istih u skladu sa definisanom metodologijom, obezbijediće se konačni rezultati popisa koji će se objavljivati sukcesivno u drugoj polovini 2024. godine – kazali su raniјe iz Uprave za statistiku.

Za posao unosa podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koјi јe počeo 1. februara, angažovano јe 120 operatera preko јavnog oglasa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 19:18