/ фото: Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија
29/06/2021 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почиње онлајн упис бруцоша

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић нагласила је да су млади људи наш највећи капитал

На скоро свим факултетима Универзитета Црне Горе ове године бруцоши ће се уписивати онлине. Брз и једноставан упис на студијски програм по избору, матурантима ће бити омогућен путем платформе доступне на сајту: upisi.edu.me  коју је развио УНДП у сарадњи са Министарством просвјете, науке, културе и спорта и Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија, уз финансијску подршку Европске уније.

- Електронски упис смањио је логистичке и системске препреке за упис учинивши га приступачнијим матурантима из свих крајева Црне Горе, који сада имају онлине приступ факултетима УЦГ путем мрежног система пријављивања. Уз апликацију се не прилажу никаква документа, тако да нема потребе за изводом из матичне књиге рођених, али ни за свједочанствима. Матуранти у електронској пријави попуњавају основне податке, уписују своју е-маил адресу, као и факултет на који се пријављују. Након регистрације и уноса јединственог матичног броја - основни подаци о лицу преузимају се из информационог система Министарства унутрашњих послова, док се подаци о оцјенама и успјеху током четири разреда средње школе повлаче из регистра Министарства просвјете, науке, културе и спорта- саопштено је из Министарства.

Проректор за наставу Универзитета Црне Горе Веселин Мићановић изразио је задовољство синхронизацијом рада Министарства просвјете, науке, културе и спорта и Универзитета Црне Горе којом је бруцошима 16 факултетских јединица УЦГ омогућен електронски упис.

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић нагласила је да су млади људи наш највећи капитал, те да вјерује да ћемо лансирањем еStudent платформе пружити право дигитално искуство свим матурантима, будућим студентима који се уписују на прву годину основних студија Универзитета Црне Горе.  

Неда Ојданић, генерална директорица Директората за терцијално образовање у Министарству просвјете, науке, културе и спорта говорила је о различитим предностима електронског сервиса. Она је истакла да је посебна погодност ове електронске услуге у томе што будући студенти, у сваком тренутку могу имати увид у ранг листу, и у зависности од тога како су рангирани, своју пријаву могу поништити и поднијети нову пријаву за упис на други факултет или студијски програм.

Са начином регистрације, пријавом и процедуром подношења електронског захтјева, присутне је упознала Марина Матијевић, начелница Одјељења за информационо-комуникационе технологије, статистику и дигитализацију Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

Стална представница УНДП, Даниела Гашпарикова поручила је будућим студентима  да се нада како ће им година која је пред њима донијети пуно корисних искустава.

- Разумијемо да су вам школски дани у протекле двије године били тежи него икад. Али стигавши довде, вецћ сте показали велику снагу и посвец́еност - и то нас испуњава надом у будуц́ност. Ваш улазак у високо образовање дешава се на крилима двије дубоке смјене, чији смо свједоци током последње деценије. Као прво, учење као процес више се не везује ни за једну одређену старосну групу. Више него икада раније, учење је постало животни подухват. Оно може попримити различите облике у различитим фазама нашег живота, али с обзиром на брзину промјена које се у свијету дешавају ових дана – учење се заправо никада не завршава. Друго, очекује се да ц́е у годинама које долазе, за више од 70% свих нових радних мјеста бити потребне квалификације и вјештине у областима науке, технологије, инжењерства и математике. Зато, да бисте искористили пословне шансе које доноси развој технологије и дигитализација, овом приликом желим да подстакнем што већи број Вас, а посебно младих жена и дјевојака - да бирате образовање у СТЕМ дисциплинама као интегрални дио свог студијског програма - без обзира на академску област за коју се опредијелите’- поручила је Гашпарикова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:29