Srđan Pavićević i Vojisalv Šimun sa saradnicima u Italiji / - VLADA
25/03/2024 u 15:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podrška Italije evropskoj integraciji Crne Gore kroz upodobljavanje zdravstvenog sistema EU standardima

Unapređenje i poboljšanje crnogorskog zdravstvenog sistema kroz saradnju sa najreferentnijim zdravstvenim ustanovama u Italiji kao i moguća saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori bila je tema sastanka delegacije Vlade Crne Gore sa italijanskim ministrom zdravlja Oracijom Skilaćijem.

Delegaciju čine potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević i ministar zdravlja Vojisalv Šimun sa saradnicima.

– Vrijeme obećavajućih ali ni malo konkretnih memoranduma o saradnji je prošlo. Mi imamo svoje ambicije i tu smo da ugovorimo konkretne poteze koji vode njihovoj realizaciji. Nakon Rima idemo u Firencu u posjetu pedijatrijskoj klinici Mejer, zatim u Vućencu i Milano radi uspostavljanja direktne saradnje sa renomiranim bolnicama San Bartolo, San Donato i San Rafaele, i to ne samo u oblasti transfera znanja već u njegovoj primjeni. Nakon susreta sa Skilaćijem vrata su nam otvorena za sve zdravstvene ustanove u Italiji koje mi prepoznajemo kao poželjne i adekvatne partnere – kazao je Srđan Pavičević.

image

Srđan Pavićević

- VLADA

Sagovornici su se dotakli i tema kao što je savremena prevencija, zdravstveni turizam, naš Institut u Igalu, kao mogućim ulaganjima u izgradnju novog kliničkog centra u Crnoj Gori. Pavićević je izrazio nadu da na ovom projektu možemo udružiti sve naše evropske prijatelje, da “evropeiziramo crnogorsku medicinu ako je moguće i prije nego budemo zvanična članica EU”.

– Imali smo izvanredan sastanak sa ministrom zdravlja Skilacijem. Italija pruža punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore kroz punu podršku upodobljavanju zdravstvenog sistema Crne Gore EU standardima. Pokrenute su mnoge teme koje su bazirane na EU4Health programu. Sasvim je izvjesna i otvorena mogućnost za saradnju u oblastima digitalizacije i telemedicine u čemu Italija ima veliku ekspertizu. Nastavljamo saradnju tj. obnavljamo program transplatacije ali se otvara i mogućnost za saradnju u okviru zdravstvenog turizma čiji je nosilac Institut “Simo Milošević” u Igalu. I Italija može biti poželjan partner u podizanju ovog giganta na noge – kazao je Šimun.

image

Srđan Pavićević i Vojisalv Šimun sa saradnicima u Italiji

- VLADA

Obije strane su zaključile da se razmijenjene ideje moraju implementirati kroz Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravstva koji je potpisan između dvije države 2014. godine, a opseg saradnje osnažiti i obogatiti vrhunskim sadržajima koji će se konkretizirati ugovorima sklopljenim s raznim klinikama i drugim ustanovama u Italiji.

Cilj ove radne posjete, koja će trajati do 28. marta 2024, je uspostavljanje direktnih, otvorenih kanala stalne komunikacije sa Italijom (kao osnivačem EU), koja pruža snažnu podršku proširenju Evropske unije, izgradnja strateškog partnerstva na putu ka članstvu Crne Gore u EU, što je glavni spoljnopolitički prioretet Vlade Crne Gore, kao i saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na oblast rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne politike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:51