/ -FOTO: ILUSTRACIJA
23/12/2022 u 15:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pojedini profesori u Crnoj Gori žele više LGBT tema u nastavnom programu

Predrasude koje se tiču LGBT osoba počinju od najranijeg djetinjstva, kazala je profesorica sociologije Milena Jelić Šuntić

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je trening za profesore srednjih škola o LGBT temama, a profesori su se saglasili da je potrebno uvesti više nastavnih tema koje adresiraju LGBT prava u obrazovnim ustanovama. 

Na treningu su, kako navode, obrađene teme ljudskih prava i diskriminacije, podučavanja o LGBT temama, rad sa LGBT učenicima, prevencija diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ osobama, istorija LGBT pokreta u Crnoj Gori i LGBT književnost.

- Pedagoško-psihološke službe u školama se uglavnom koriste kao način kažnjavanja učenika, kojima se učenici šalju kad nešto pogriješe i zgriješe, a u radu sa LGBTIQ zajednicom, jako je važan osjećaj povjerenja, pogotovo kad dođe do različitih vidova nasilja prema LGBTIQ učenicima - naglasio je Miloš Knežević, izvršni direktor Crnogorske LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro, koji je bio i jedan od trenera.

image
-FOTO: CGO

Katica Maksan, profesorica crnogorskog jezika i južnoslovenskih književnosti i predavačica na treningu, smatra da predrasude koje se tiču LGBT osoba počinju od najranijeg djetinjstva i da ih nose ih u sebi i roditelji i nastavnici.

- Sve počinje od priče o tome šta dječaci i djevojčice treba da obuku i kojim igračkama treba da se igraju, do mišljenja o tome sa kim i kako treba da se druže i romantičnih veza koje treba da ostvare. Nastavnici, bez obzira na lične stavove, moraju da pruže podršku LGBT djeci koja su često žrtve vršnjačkog nasilja. Danas, kad ima sve više volje i načina da u obrazovanje udju inovativne metode učenja, nastavnici mogu da iskoriste ono što učenike najviše interesuje da im približe nastavni sadržaj- kazala je ona.

Milena Jelić Šuntić, profesorica sociologije u Gimnaziji "Petar I Petrović Njegoš" u Danilovgradu, ukazuje i na druge kontekstualne probleme.

- U urušenom sistemu vrijednosti i samom poštovanju ljudskih prava, nemam nikakvu iluziju, a ni nadu da će sistem to riješiti.  Djeci i mladima, ali i svim LGBTQ osobama treba podrška, njihovim roditeljima treba podrška, a sistemu i državi treba reanimacija. Dok čekamo da se sistem reanimira,  mi profesori, kao neko ko je u stalnim kontaktu sa mladima trebamo, možemo i moramo da pružimo podršku LGBTIQ osobama. Treba im otvoreno reći da smo tu za njih - kazala je ona.

Osvrćući se na govor mržnje i nasilje prema LGBTIQ osobama, ona je ukazala na značaj prihvatanja onih koji su drugačiji od većine i izbjegavanja bilo čega što može voditi nasilju.

- Tako cemo i mi biti bolji kao osobe, a oni za koje smatramo da su drugačiji biće makar malo sigurniji - zaključila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:32