/ - ilustracija
11/09/2023 u 09:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Popis bi mogao pokazati da imamo 700.000 stanovnika

Gordana Radojević iz Društva statističara i demografa u Jutarnjem programu TVCG kaže da se u Crnu Goru za posljednjih 10 godina naselilo 66.000 osoba, a to su uglavnom državljani Rusije, Ukrajine i Turske

Za 10 godina više od 74.000 stanovnika je napustilo Crnu Goru i trend iseljavanja se nastavio i u 2022. kada se, prema podacima Društva statističara i demografa Crne Gore, iselilo više od 1.900 osoba. No, prema riječima Gordane Radojević, veliki broj ljudi je, uglavnom zbog prinudnih migracija, stigao u Crnu Goru, posebno u posljednje dvije godine, pa se može desiti da nakon popisa u novembru imamo 700.000 stanovnika.

Gordana Radojević iz Društva statističara i demografa u Jutarnjem programu TVCG kaže da se u Crnu Goru za posljednjih 10 godina naselilo 66.000 osoba, a to su uglavnom državljani Rusije, Ukrajine i Turske, prenosi portal RTCG.

- Uglavnom su u pitanju prisilne migracije i može se očekivati da će to stanovništvo otati da živi ovdje. Ako oni otvore vrata našim popisivačima na predstojećem popisu u novembru, i izjasne se da žele da nastave da žive u Crnoj Gori, može se doći do toga da imamo 700.000 stanovnika, bez obzira na državljanstvo, porijeklo, nacionalnost. S obzirom da imamo oko 100.000 izbjeglica trenutno, hipotetički ta situacija će promijeniti ukupnu veličinu, ali i strukturu našeg stanovništva - objašnjava Radojević.

Napominje da trend iseljavanja i pad nataliteta ukazuje da Crna Gora polako ulazi u zonu depopulacije. Broj stanovnika se, kaže, uvećavao nešto malo do 2018, ali onda imamo negativni trend, koji je posebno bio izražen tokom pandemije 2021. godine.

- Više faktora utiče na ovaj trend, ekonomija je jedan od njih, ali nije i presudna, jer i najveće zemlje u Evropi, poput Njemačke, imaju pad natalitata. Činjenica je da kod nas taj faktor značajno utiče na smanjenje stanovništva - kazala je Radojević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:43